open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Predsjednik Društva CK Bihać: Veoma je hladno, razum mora prevladati i pomoći se migrantima u "Lipi"
Situacija u prihvatnom centru Lipa kod Bihaća je veoma teška, upozorava Husein Kličić, predsjednik Društva crvenog križa Bihać i poručuje kako razum treba da prevlada, i da se za oko 1.000 migranata koji su po ovoj zimi na otvorenom, nađe smještaj.
27.12.2020. u 09:12
get url
text

Podsjećamo, migranati su ostali bez krova nad glavom u kampu Lipa, nakon što je prije nekoliko dana zapaljeno nekoliko objekata u kojima su boravili. To je učinjeno nakon povlačenja sa ovog lokaliteta Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U Lipi je ostao jedan šator, migranti nemaju ni struje ni vode, a snijeg je poprilično napadao i temperature su se spustile u Unsko-sanskom kantonu.

- Upravo kreće jutarnja distribucija hrane prema kampu Lipa. Pripremili smo im lanč pakete jer mi gore namamo mogućnosti da im kuhamo. I dopremat ćemo im hranu sve dok budemo mogli jer naša misija je spašavanje ljudskih života. Pozivamo i druge organizacije da pomognu. Svaki dan se dijeli hrana nekoliko puta dnevno za 1.000 do 1.200 migranata. Ne znamo tačan broj, ne možemo te ljude sada prebrojavati - govori nam Kličić i dodaje:

"Mi smo prvi dan kada je bilo zatvaranje kampa podijelili vreće, kabanice. Jučer smo pustili u kamp organizaciju SOS Grada Bihaća, oni su podijelili za sve njih vreće za spavanje. Migranti su na otvorenom, hladno je, evo snijeg je već počeo padati. Situacija je teška. Imaju taj jedan šator, ali i da ih ima više njima šatori u ovakvim uvjetima ne mogu pomoći. Apelujemo na one koji mogu da smjeste te ljude, da im omoguće krov nad glavom. Treba razum da prevlada. Oni koji su dozvolili ovu migrantsku krizu treba i da je riješe".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.