open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Predstavnici opozicije iz RS-a: Neka vladajuća koalicija prevaziđe ovakvu situaciju
Bez zastupnika stranaka iz RS-a počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu budžet BiH za ovu godinu.
20.09.2021. u 13:29
get url
text

Istovremeno, predstavnici opozicionih stranaka iz RS-a (PDP, SDS i DNS) održali su pres konferenciju na kojoj su ponovili zašto bojkotuju rad institucija BiH. Odgovornost za ovu situaciju u kojoj, između ostalog, institucijama BiH prijeti da ostanu bez finansiranja, ova opozicija ne vidi u sebi, mada bojkotuju i sjednicu Zastupničkog doma, već je vidi u vladajućoj koaliciji. Kazali su da pozicija treba da sjedne i dogovori se.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, ponovio je da se pridržavaju zaključaka NSRS-a o bojkotu rada institucija BiH, a da su na potezu predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i drugi predstavnici SNSD-a da ponude odgovarajuća rješenja.

- Ne očekuje se valjda da opozicija nosi teret krize - dodao je Šarović.

Kazao je da su Miloradu Dodiku i "partnerima date sve poluge upravljanja" i da trebaju naći izlaz iz krize radi 7.000 porodica čiji članovi rade u institucijama BiH, a dolaze iz RS-a.

Šarović pak smatra da ova vlast očito nije sposobna naći bilo kakvo rješenje. Najavu Dodika da će zaposleni u institucijama koji dolaze iz RS-a dobiti plaće i bez usvojenog budžeta BiH Šarović je nazvao neozbiljnom jer tu postoji niz zakonskih i ustavnih prepreka.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, na pres konferenciji je rekao da traže da vladajuća koalicija prevaziđe ovakvu situaciju. Smatra da se može napraviti konsenzus oko nametnutih dopuna Krivičnog zakona, zbog kojih i bojkotuju rad institucija, ako postoji politička volja.

- Ko ne želi dogovor, očigledno mu je cilj da se kriza produbi i uđe u izbornu godinu tako - dodao je Borenović.

Nenad Nešić iz DNS-a istakao je da je kompromis taj da se dogovore svi da se poništi nametnuti Inzkov zakon i nađe rješenje koje će odgovarati svim narodima u BiH. Sjednicu Zastupničkog doma nazvao je predstavom za javnost Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg ovog doma, "koji je izgubio legitimitet jer više nije u SDA".

- Nijedna odluka koja se donese nije legitimna bez predstavnika iz RS-a - dodao je.

Rekao je i da, što se njega tiče, privremeno finansiranje nije sporno, ali treba biti dogovor svih stranaka. Podsjetimo, aktuelna odluka o privremenom finansiranju institucija BiH istječe krajem septembra, a novu treba donijeti Vijeće mnistara čiju sjednicu treba zakazati Tegeltija (SNSD), što on odbija.

Nakon ove press konferencije obratili su se i Nenad Stevandić iz Srpskog kluba, te Snježana Novaković Bursać iz Kluba zastupnika SNSD-a, kazavši da su klubovi stranaka iz RS-a održali konsultacije na kojim je ponovljen stav da neće učestvovati u odlučivanju dok ne bude riješeno pitanje nametnutih dopuna Krivičnog zakona, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje zabranjuju i kažnjavaju negiranje genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.