open-navfaktor-logo
search
Ostaje u GV
Prilagođavanje NiP-u: Hoće li SDP preko Stevanovića sačuvati Ademoviću mjesto predsjedavajućeg?
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva još nije dobila svoj konačni epilog. Neprihvatanje mandata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva dodatno je zakompliciralo situaciju u GV.
29.03.2021. u 20:02
get url
text

Uprkos njegovom pismu koje je uputio predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, gdje je jasno naglasio da povlači svoju kandidaturu te da ne želi biti dio "političkog blata", rukovodstvo GV ipak je izbor Bogićevića za gradonačelnika dalo na glasanje, te je on jednoglasno izglasan.

Nakon što je Bogićević povukao kandidaturu, gradski vijećnik Dragan Stevanović (SDP) najavio je ostavku u GV ukoliko Bogićević ne bude na čelu grada.

- Napustio sam ugodnu hladovinu Doma naroda PFBiH i dobru plaću po cijenu ličnih finansijskih gubitaka da ovom Gradu osiguramo dostojanstvenog, bez ijedne moralne mrlje, gradonačelnika kakvog i zaslužuje svojom slobodarskim tradicijom. Ako ovu bitku ne dobijemo, nije mi mjesto u GV (po cijenu daljih finansijskih gubitaka) jer bi me bilo sramota valjati se u blatu naredne četiri godine s ovakvim gradskim vijećnicima - najavio je Stevanović.

Bogićević je, nakon što je izglasan, uputio pismo javnosti, gdje je opet naglasio da neće prihvatiti mandat, te da je njegovo izglasavanje bilo suvišno.

Očekujući da će podnijeti ostavku, koju je kategorično najavio ukoliko Bogićević ne bude izabran za gradonačelnika, Stevanović je ipak odabrao da prekrši prvo obećanje kao član rukovodstva GV.

Pod plaštom neke borbe, Stevanović je ipak dobro iskalkulisao te odlučio ostati u dosta dugotrajnijoj hladovini u Gradskom vijeću nego što bi ostao kao delegat Doma naroda. Opći izbori su iduće godine, a Lokalni su tek okončani.

Osim što će primati plaću kao zamjenik predsjedavajućeg GV, Stevanović će također naredne četiri godine primati paušal kao vijećnik u svojoj lokalnoj zajednici i gradski paušal za gradskog vijećnika. Izgledno je da je Stevanovićevo napuštanje "hladovine" u Domu naroda dobro proračunato, pa je uz to populistički od sebe pokušao napraviti žrtvu za grad Sarajevo "po cijenu ličnih finansijskih gubitaka".

Stevanovićev ostanak u GV uprkos najavljenom odlasku ukoliko Bogićević ne bude na čelu Sarajeva, indicira da Stevanović sebe vidi na gradonačelničkoj poziciji. S obzirom na to da je međustranačkim dogovorom tadašnje Četvorke mjesto gradonačelnika pripalo SDP-u, a da je Stevanović jedini u Klubu gradskih vijećnika SDP-a koji dolazi iz reda srpskog naroda, izgledno je da bi se njegovo ime moglo dati na izglasavanje za novog gradonačelnika Sarajeva. Samim tim, tako se SDP ne bi zamjerio NiP-u, pa bi Jasmin Ademović mogao ostati na čelu Gradskog vijeća. 

Ukoliko SDP odluči kandidovati Bošnjaka na poziciju gradonačelnika, Jasmin Ademović morao bi odstupiti sa pozicije predsjedavajućeg GV.

- Sve zavisi od toga koje nacionalosti će biti prijedlog SDP-a, ako bude Bošnjak, onda će morati odstupiti, ako ne bude Bošnjak prijedlog za gradonačelnika, onda SDP neće tražiti odstupanje - kazao je Irfan Čengić (SDP) ranije za Faktor.

S obzirom na to da su odnosi u "trojci" poprilično narušeni, za očekivati je da će SDP za ovu poziciju kandidovati nekoga iz reda srpskog naroda ili iz reda ostalih jer bi povlačenje Ademovića sa mjesta predsjedavajućeg GV vjerovatno dodatno srozalo odnose unutar koalicije koja očigledno teško pronalazi zajednički jezik kada su u pitanju gradska vijeća, što se prvobitno pokazalo na primjeru Mostara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.