Rekord

Rijetki su je pojeli: Znate li koja je najljuća paprika na svijetu?

FOTO: Ilustracija

Najljuća paprika na svijetu je Carolina Reaper, koju uzgaja Ed Currie iz firme PuckerButt Pepper Company u Fort Millu u Južnoj Carolini.

Priznata kao najljuća paprika u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, Carolina Reaper je dosegla vrhunac od oko 2,2 miliona Scoville Heat jedinica. Ovo je ljestvica koja se koristi za rangiranje koliko su ljute paprike. Poređenja radi, papričica jalapeño sadrži oko 2500 do 8000 SHU, a kajenski papar 30.000 do 50.000 SHU.

Procjenjuje se da u svijetu postoji 50.000 vrsta čili paprika, što je posljedica pripitomljavanja ove biljke prije više od 6000 godina u Peruu i Meksiku. Ove paprike se svrstavaju u pet kategorija – Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum i Capsicum pubescens.

Možete li sigurno konzumirati Carolina Reaper? Nekima ta ideja nikada neće pasti na pamet. Muškarac (34) je 2018. godine otišao na hitnu pomoć zbog jake glavobolje samo nekoliko dana nakon što je pojeo ovu papričicu. Newsweek je objavio da je skeniranje mozga otkrilo sužene arterije koje su se na kraju vratile u normalno stanje pet sedmica kasnije.

Međutim, drugi ne propuštaju priliku da uživaju u najljućoj paprici na svijetu. League of Fire rangira prvake u jedenju čilija prema određenim skupom pravila.
Titulu drži Gregory "Iron Guts" Barlow iz Melbournea u Australiji, koji je pojeo 160 Carolina Reaper u jednom dahu. Na drugom mjestu je Dustin "Atomik Menace" Johnson iz Las Vegasa sa 122 papričice, piše Yahoo news.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga