Napredak

Rusija i Ukrajina napravile mirovni plan za kraj rata, ima 15 tačaka

FOTO: Anadolija

Ukrajina i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 tačaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, navodi Financial Times pozivajući se na tri izvora u pregovorima.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje.

Sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna garancija saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku. Kijev bi morao i osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini.

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični. Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Financial Times da bi svaki dogovor uključivao to "da će vojska Rusije napustiti teritorij Ukrajine".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "prerano otkrivati bilo kakav niz potencijalnih sporazuma između Moskve i Kijeva o rješavanju sukoba u Ukrajini", navodi ruska državna novinska agencija RIA.

Rusija i Ukrajina istaknule su ranije danas da ima prostora za kompromis. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da razgovori "postaju realističniji", dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da "postoji nada za postizanje kompromisa".

Prošlo je tri sedmice od početka invazije, a ruske snage zaustavljene su pred vratima Kijeva jer su pretrpjele velike gubitke i nisu uspjele zauzeti niti jedan od najvećih ukrajinskih gradova u ratu koji je Moskva mislila dobiti za nekoliko dana, smatraju zapadni dužnosnici.

Ukrajinski dužnosnici ovog tjedna su izrazili nadu da se Moskva pomirila s neuspjehom u svrgavanju vlade u Kijevu i nedostatkom odmornih vojnika za nastavak borbi.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga