Predstavljen program

Sarajevo obilježava 30 godina od početka opsade i Dan grada

Benjamina Karić
FOTO: AA

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila bit će obilježen Dana grada Sarajeva.

Dan grada Sarajeva obilježava se na dan kada je Sarajevo prije 77 godina izvojevalo pobjedu nad fašizmom.

- Obilježavanje jednog od najtežih poglavlja u historiji našeg grada je naša obaveza prema svim našim građanima, prema svim žrtvama koje su svoje živote dale kako bi ovaj grad danas bio ovako lijep kakav jeste. Međutim, ovo je naša obaveza i prema preživjelima, a pogotovo prema mladim ljudima koje trebamo hrabriti i odgajati sa novom pozitivnom energijom, ali i sa jednom sviješću o univerzalnim vrijednostima i novim otvorenim perspektivama - rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Prema njenim riječima, Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada bit će stjecište dešavanja povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počinje u ponedjeljak, 4. aprila, u večernjim satima izložbom fotografija Paola Lowwa pod nazivom "Opsada/Siege", a od 20 sati na zgradi Vijećnice bit će upriličena video projekcija "Sarajevske ruže".

Međunarodna konferencija "30 godina poslije - Sarajevo" bit će održana 5. aprila u sarajevskoj Vijećnici, u tri panela, a učesnici i govornici na ovoj konferenciji bit će renomirani lokalni i međunarodni stručnjaci, novinari i akademici. Dolazak su potvrdili Carmel Agius i Serge Brammertz, predsjednik glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, general Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, kao i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH, i drugi.

Grad Sarajevo ovu konferenciju organizuje u saradnji sa Informativnim centrom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu, Centrom za postkonfliktna istraživanja, Modulom Memorije i Memorijalnim centrom Srebrenica.

"Šesti april, Dan grada Sarajeva slavimo s ponosom, zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije, gostoprimljivosti, otvorenosti i ljudske topline", kazala je Karić.

Dodala je da će taj dan biti posvećen odavanju počasti hrabrim i plemenitim ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodu i napredak ovog grada. Pripremljen je i bogat program protokolarnih, kulturnih i sportskih manifestacija za sve generacije.

Karić je naglasila da za ovaj dan poklanjaju građanima obnovljenu Bistričku stanicu, simbol grada i nacionalni spomenik. Predviđene su i dječije predstave, izložbe, nastupi horova i plesnih grupa, te koncert Divanhane u večernjim satima na trgu prekoputa Vijećnice. Organizovan je i besplatan obilazak sedam renomiranih institucija kulture 6. aprila, a od tog dana u narednih mjesec dana bit će besplatan ulazak u kina na projekcije 33 kratka filma snimljena u Sarajevu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Sarajeva Jasmin Ademović rekao je da će 6. aprila u 17 sati biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti uručena najviša priznanja grada Sarajeva.

Dobitnici "Šestoaprilske nagrade" su Privredno društvo za promet i usluge "Alternativa" za doprinos u oblasti privrede, prof. dr. Rifat Škrijelj - u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler - u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Nagrada "Počasni građanin Sarajeva" bit će posthumno uručena novinaru Jordiju Pujolu Puenteu, a "Plaketa grada Sarajeva" biće uručena posthumno profesoru Seadu Gološu, kao i maratoncu i treneru Islamu Đugumu, te Fondaciji "Dogs Trust BiH".

Dobitnici nagrade "Graham Bamford" su posthumno medicinski tehničar koji je preminuo tokom pandemije Džebrailu Šišiću i komandant Nerminu-Beli Sukiću, te Huso Sinanoviću koji je spasio dijete iz rijeke, kao i Lejla Šopović i Amela Trbić, medicinske sestre koje su provele najveći broj dana radeći tokom pandemije.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga