open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt u Srebrenici: Ne smijemo dozvoliti da sjećanje na žrtve izblijedi, da ga se okalja ili negira
Visoki predstavnik Christian Schmidt je govorio danas na otvaranju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.
22.02.2022. u 14:21
get url
text

Izložba, organizirana uz pomoć Balkanske istraživačke mreže i Ambasade Nizozemske, obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici, snimljenih u proteklih godinu dana, kao i artefakte i predmete koji su pripadali žrtvama.

Visoki predstavnik je istakao važnost procesa pomirenja u bosanskohercegovačkom društvu i odnosa prema žrtvama i osobama koje su preživjele genocid u Srebrenici, kao i sve druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

- Ne smijemo dozvoliti da sjećanje na žrtve izblijedi, da ga se okalja ili negira. Žrtve nisu samo brojke, već osobe sa svojim životnim postignućima kao i težnjama i snovima koji su ostali neostvareni. To je osnovni civilizacijski standard i ko god želi da bude smatran dijelom civiliziranog svijeta, ne bi trebao imati problema s tim - rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Proučavanje onoga što se dogodilo i zašto se dogodilo ne znači živjeti u prošlosti. Radi se o utvrđivanju pravde i istine kako bi pomirenje imalo šansu i kako bi ljudi mogli živjeti mirno u sadašnjosti i budućnosti.

- Naslijeđe današnje generacije treba biti da budućim generacijama ne ostavi prepreke u razumijevanju onoga što se dogodilo u prošlosti. Kada poznajemo činjenice i ono što se dogodilo, imamo bolje izglede za dobru budućnost bosanskohercegovačkog društva, posebno za porodice žrtava i sve preživjele - zaključio je visoki predstavnik, saopćio je OHR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.