Sjednica predsjedništva

SDP BiH: Podrška postupcima visokog predstavnika, očekujemo dalje sankcije rušiteljima pravnog poretka

Na danas održanoj sjednici, predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je razmatralo aktuelnu situaciju, te tok priprema partije za nadolazeće opće izbore.

Kako su saopćili iz te stranke, SDP BiH u potpunosti podržava i prati djelovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u cilju blagovremenog raspisivanja i održavanja izbora.

- Predsjedništvo SDP-a BiH je iskazalo podršku postupcima Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska. Izraženo je očekivanje da će uskoro pravosudni organi poduzeti mjere na procesuiranju svih uključenih u aktivnosti koje je najviši pravni autoritet, visoki predstavnik, već proglasio neustavnim, te činovima kojim se direktno krši Dejtonski sporazum - navode u saopćenju.

Dalje dodaju da se od Visokog predstavnika očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena, te da u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

- Predsjedništvo SDP-a BiH je pozvalo države članice Evropske unije da se pridruže pravičnim postupcima i sankcijama koje su dužnosnicima iz RS-a izrekle Velika Britanija i SAD. Data je podrška sankcionisanju i svih drugih grupa i pojedinaca uključenih u koruptivne i druge nezakonite aktivnosti kojim se ugrožava stabilnost i evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je osudilo izjave ambasadora Ruske Federacije, Igora Kalabuhova, koje predstavljaju duboko zadiranje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i već odavno prelaze okvire prihvatljive diplomatske komunikacije. U državama u kojim institucije rade svoj posao na zaštiti državnog suvereniteta i ugleda bi bilo očekivano da Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog svojih skandaloznih ispada i prijetnji miru i pravnom poretku zemlje u kojoj obnaša ambasadorsku dužnost - zaključuje se u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga