open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Četvrtom presudom dokazali smo vlasti da ne može raditi mimo zakona, imaju rok od 15 dana
Na adresu Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stigla je još jedna presuda, ovog puta Vrhovnog suda Federacije BiH, kojom je, prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata, četvrti put osporena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.
22.07.2020. u 07:59
get url
text

- Ovo je bukvalno kruna sindikalnog rada, kad uz pomoć četiri sudske presude pokažete i dokažete vlasti da ne može raditi mimo zakona. Sve je počelo 2017. godine, kada je na čelu Vlade KS bio Elmedin Konaković, a onda se nastavilo 2018. sa tadašnjim premijerom Ademom Zoljom, a potom se sve krunisalo 2019. sa Edinom Fortom, čija je Vlada za nas bila najočajnija. Konaković je sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije potpisao Kolektivni ugovor djelatnosti, da bi Forto na kraju svog mandata, prošle godine u decembru sa predsjednikom Sindikata doktora dr. Izetom Hočkom također potpisao Kolektivni ugovor o djelatnosti, ovog puta u poboljšanoj formi. To nisu nikako mogli uraditi po zakonu i to je do sada osporeno četiri puta, jednom od Kantonalnog suda u Sarajevu, dva puta od Vrhovnog suda FBiH i jednom od Ustavnog suda FBiH. No, to dosadašnje vlade nisu poštovale – kaže Selimić.

Navodi kako se i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu FBiH.

- Ne znamo što su se oni žalili, kada smo mi, odnosno Sindikat radnika u zdravstvu KS tužili Vladu KS i dokazali joj da je radila nezakonito, a ne Sindikat doktora jer oni su samo zainteresirana strana u sporu – dodaje Selimić.

Posljednja presuda Vrhovnog suda FBiH na adresu Sindikata radnika u zdravstvu KS stigla je 17. jula i odmah je, kaže Selimić, dostavljena premijeru Vlade KS Mariju Nenadiću, te ministarstvima zdravstva, pravde i uprave i ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

- Presudom suda je 2017. godine stavljen van snage Kolektivni ugovor doktorima. Isto se desilo 2019. Jedini način da se izađe iz ove potpuno nezakonite situacije jeste da premijer Nenadić i ja, kao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, potpišemo Granski kolektivni ugovor, a onda će na osnovu člana 19. - povoljnije pravo za radnika Zakona o radu FBiH, svi uposleni u Kantonu Sarajevo, koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostvarivati svoja prava iz radnog odnosa. Time je dobio godinu mira da može bez problema raditi reforme u zdravstvu u KS. Ako se to ne desi za 15 dana od dana prijema presude, koju smo im uputili, 16. dan mi ćemo protiv premijera Nenadića i resornog ministra, koji je Sindikatu doktora izdao reprezentativnost, podnijeti krivičnu prijavu od koje ne znam koji pravni stručnjak može da se odbrani – ističe Selimić.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo 17 mjeseci su bez Granskog kolektivnog ugovora, a 11 kako su u generalnom štrajku, koji je počeo 2. septembra prošle godine.

Sindikat radnika u zdravstvu KS prvobitno je tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS. U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od usklađivanja koeficijenata i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora.

Svoja prava tražili su do sada i na tri protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na dva tokom prošle godine - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. ovog mjeseca. Nezadovoljni što se, kako kažu, vlast u Kantinu Sarajevo mjesecima ignorantski ponaša prema njihovim zahtjevima, medicinari su 8. jula povučeni sa svih trijažnih punktova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.