Nepoštivanje BiH

Skandal tokom posjete Željke Cvijanović Sjevernoj Makedoniji, traži se izvinjenje

Zastupnik u Sobranju Sjeverne Makedonije i predsjednik parlamentarne grupe za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom Zećir Ramčilović protestovao je danas jer na susretu gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog sa predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović nije bilo zastave BiH.  

U otvorenom pismu gradonačelniku Kumanova, Ramčilović navodi da je za pozdravljanje svaki susret koji otvara mogućnost za zbližavanje i saradnju naroda i država regiona, ali da je neisticanjem zastave BiH na susretu sa Cvijanović napravljeno grubo kršenje i nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države.

- Na susretu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave BiH, što nije urađeno, već je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH - istakao je Ramčilović.

Kako je istakao, zastava BiH je simbol kojim se predstavlja državnost u međunarodnim susretima i takvi propusti i greške, namjerne ili nenamjerne, ne bi smjele da se dešavaju.

 

- Posebno u ovo vrijeme u kojem su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz Bosne i Hercegovine, koje mogu da imaju katastrofalne posljedice. Ovakvim činom općine Kumanovo nanosi se šteta dobrim i prijateljskim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije, iako naša država u svakom pogledu podržava i smatra neprikosnovenim teritorijalni integritet i suverenitet BiH - napisao je Ramčilović.

Predsjednik grupe za prijateljstvo parlamenata Sjeverne Makedonije i BiH je zatražio od gradonačelnika Kumanova da se zbog tog propusta javno izvini svim građanima Sjeverne Makedonije, posebno onima čija je matična država BiH.

Dodao je da su susretu povodom praznika građana srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji predsjednice entiteta BiH Republike Srpske Željke Cvijanović i gradonačelnika općine Kumanovo Maksima Dimitrievskog prisustvovali i ambasador BiH u Skoplju Dragan Jaćimović i srpski zastupnici u Sobranju Ivan Stioljković i Miroslav Jovanović.

Na instagram profilu Željke Cvijanović objavljene su fotografije i njenog sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i na njima se vide samo zastave domaćina.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga