open-navfaktor-logo
search
Ništa od toga
Šta je sporno da se izmijeni Zakon o odbrani da se opet ne bi desio slučaj kao s Dodikom kad treba gasiti požare
Nije uspio pokušaj da se kroz izmjene i dopune Zakona o odbrani BiH onemogući da ubuduće član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz političkih razloga spriječi da helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pomogne u gašenju požara.
02.09.2022. u 17:48
get url
text

Predloženim izmjenama zakona se predviđa da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, umjesto konsenzusom, većinom glasova donosi odluke o angažmanu vojnih snaga za pomoć civilnim organima u slučaju prirodne i druge katastrofe i nesreće.

Ovo je predloženo nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prošle godine u nekoliko navrata onemogućio pomoć građanima kroz angažman helikoptera OSBiH na više požarišta u Hercegovini. Bilo je "zatezanja" i ove godine. Razlozi su bili politički. Naime, stranke iz RS-a su u julu prošle godine odlučile bojkotovati odnošenje odluka u institucijama BiH jer je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno i kažnjivo veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida.

Izmjene Zakona o odbrani kojim bi se ubuduće spriječilo ovakvo ponašanje ostale su formalno u proceduri, ali njihovo usvajanje ne očekuje ni predlagač, zastupnica Naše stranke u bh. Parlamentu Mirjana Marinković-Lepić.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici 28. augusta dala negativno mišljenje na ovaj zakon.

Prethodno je isto učinila Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma, kada su protiv izmjena Zakona o odbrani glasali članovi ove komisije iz HDZ-a i SNSD-a.

VEZANI TEKST - Zbog Dodika i problema u gašenju požara upućene izmjene Zakona o odbrani, Podžić predlaže bolje rješenje

- Nije bilo Dragana Mektića (SDS) koji bi prevagnuo, tako da je bilo četiri prema četiri. To je šteta – kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma i zastupnica SDA.

Ocjena je da zapravo SNSD i HDZ ne žele da se taj većinski princip instalira u Predsjedništvo BiH bez obzira na to o čemu se radi.

Zastupnica Marinković-Lepić naglasila je da je čudi ovakav stav jer se u predloženim izmjenama Zakona o odbrani ne radi uopće o pitanju borbenog dejstva već isključivo o ljudskim životima.

- Nebulozno je i da se kaže samo da nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, a da to ne obrazlože – dodala je Marinković-Lepić.

Podsjetila je da je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma 30. augusta dat rok da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH da svoje mišljenje na zakon.

- Zakon je održan u proceduri, ali od toga neće biti ništa – stava je Marinković-Lepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.