Zakonska obaveza

Šta su kantoni do sada uradili za bivše borce mlađe od 57 godina

Borci će tražiti odgovornost
FOTO: Arhiva/Faktor

Boračke organizacije će, prema riječima Sabahudina Ramića, predsjednika Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH, sačekati do kraja marta kako bi vidjeli šta su do tada uradili kantoni na provođenju Zakona o pravima demobilisanih boraca, tačnije, osiguranju egzistencijalne novčane naknade borcima mlađim od 57 godina. 

Nakon tog roka, nije isključeno pokretanje krivičnih prijava protiv neodgovornih.

Podsjećamo, Goraždanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Sarajevski kanton pokrenuli su izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, odnosno, donošenje uredbi, kako bi demobilisani borci mlađi od 57 godina mogli što prije početi primati mjesečno egzistencijalnu novčanu naknadu.

Neka ustupe pozicije ljudima koji su sposobni 

- Mi lično nećemo upućivati nikakve dopise ni akte prema bilo kojem kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja. Jedan od zaključaka sa posljednje sjednice Upravnog odbora Saveza boraca FBiH je da ćemo pričekati do kraja marta da vidimo šta su uradili svi kantoni. Između ostalog, ima ovdje i potrebe odgovornosti, i možda da idemo u pravcu da se pokrenu određene krivične prijave protiv kantona, premijera i ministara koji ne budu pokrenuli proceduru izmjene i dopune, usklađivanja federalnog zakona, a tiče se člana 20 - rekao nam je Ramić i dodao:

- Ako se možete prisjetiti, 28. februara prošle godine je donesen zaključak u Parlamentu FBiH da se formira Radna grupa i to je učinjeno do 12. marta. I mi smo u onom odnosu snaga kakav je bio, boraca na ulicama, po kantonima, u kampu u Alipašinoj u Sarajevu, uspjeli da za četiri-pet mjeseci usaglasimo i donesemo Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Ako kantoni ne mogu za četiri do pet mjeseci da naprave izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, smatram da su nesposobni ili neće. Neka onda ustupe pozicije ljudima koji su sposobni, koji žele da poboljšaju sliku po kantonima kada je riječ o demobilisanim borcima mlađim od 57 godina - poručio je Ramić.

Razgovarali smo i sa federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem.

- Na sastanak koji je održan u Sarajevu 29. januara nisu došli ministri iz Mostara, Širokog i Posavine, imali su nekih drugih obaveza. Bili su predstavnici boraca. Čuli su sve šta prisutni kantonalni ministri pripremaju, izmjene zakona, traže u budžetu sredstva... Ministre sam samo upozorio šta su njihove zakonom propisane obaveze. Naravno, oni pripremaju svoje odluke koje idu na vlade, u skupštine, u skladu sa svojim mogućnostima i procjenama. Predstavnik Unsko-sanskog kantona nam je rekao da u martu pripremaju nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca, a u junu prijedlog zakona i da su za realizaciju predvidjeli oko dva miliona KM - priča nam Bukvarević.

 Dodaje da, što se tiče ostalih kantona, najdalje se otišlo u Goraždanskom kantonu gdje je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dopunskim pravima boraca i da se borci koji ispunjavaju uvjete već mogu prijavljivati za novčanu naknadu.

- U Sarajevu je usvojen nacrt zakona. Čeka se nova vlada da se napravi prijedlog. I Tuzla ide u nacrt zakona. Zenica priprema uredbu i oni mogu vrlo brzo krenuti sa isplatom naknada, pošto će to biti na vladi, tako da očekujem da u ova četiri kantona to bude čim prije. U Zeničko-dobojskom kantonu imaju svoje uvjete, a to je da će naknadu moći primati oni koji su minimalno bili u oružanim snagama dvije godine i da su minimalno 24 mjeseca na birou. Na TK je naslonjeno kompletno Podrinje i Brčko distrikt. Tuzlanski kanton sigurno ima trenutno mlađih od 57 godina blizu 7.000 demobilisanih boraca na birou. Nažalost, tu se radi o velikom broju ljudi koji rade nacrno, a nisu prijavljeni. I to je jedan od problema. Dakle, zaista je Tuzlanski kanton po brojnosti najopterećeniji - rekao nam je Bukvarević.

U HNK predložene izmjene Zakona o dopunskim pravima 

S obzirom na to da kantonalni ministar za boračka pitanja Oliver Soldo nije prisustvovao sastanku u Sarajevu 29. januara, upitali smo ga šta je ministarstvo uradilo na provedbi Zakona o demobilisanim borcima. Zbog obaveza nas je uputio u ministarstvo gdje su nam kazali da su nakon usvajanja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica poduzeli aktivnosti na prikupljanju podataka o broju korisnika i stepenu ostvarivanja prava.

- Više od 80 posto prava koje Zakon propisuje već su ugrađeni u Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Za preostali dio prava Ministarstvo je predložilo Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima i uputilo ih u proceduru prema Vladi HNK - navode. 

U Ministarstvu boraca Posavskog kantona na čijem čelu se nalazi Marijan Kopić nam nisu odgovorili da li će demobilisani borci sa ovog kantona, a koji su mlađi od 57 godina, imati pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć, odnosno, da li su pokrenuli izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga