open-navfaktor-logo
search
Finansijske posljedice
Stranke iz RS-a ostavile BiH na privremenom finansiranju: Trpe projekti, obraz zemlje, ne i njihove plaće
Zbog blokade rada institucija Bosne i Hercegovine koju provode stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, naša država do daljnjeg će ostati na privremenom finansiranju, a takva situacija može trajati unedogled.
29.07.2021. u 07:29
get url
text
Sala Parlamentarne skupštine BiH

Ukoliko članovi ovih stranaka prestanu sa neizvršavanjem svojih obaveza i počnu ipak raditi u interesu građana koje tvrde da zastupaju, budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu u najboljem slučaju može biti usvojen u septembru jer je august vrijeme kada državni parlamentarci odmaraju.

VEZANI TEKST - OHR o bojkotu iz RS-a: Od svih političkih stranaka se očekuje da poštuju Ustav BiH

Usvajanje budžeta bilo je planirano na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju su stranke iz RS-a izignorisale u utorak pa je otkazana. Sjednica Doma naroda, zakazana za četvrtak, 29. jula, odgođena je.

Bojkot rada institucija BiH parlamentarcima neće prouzrokovati štetu na finansijskom planu jer će i dalje dobijati svoje plaće i naknade koje iznose od 5.000 KM do 7.000 KM mjesečno po zastupniku ili delegatu.

S druge strane, neusvajanje budžeta znači da oko 31,1 milion KM sredstava neće biti realizirano, između ostalog za kapitalne izdatke poput projekta izgradnje graničnog prelaza Bijača i Svilaj i projekata održavanja i rekonstrukcije mostova na granici.

Ukoliko ostane privremeno finansiranje do kraja godine, to bi značilo i da prije decembra ne bi bilo sredstava iz rezerve za borbu protiv COVID-19.

VEZANI TEKST - Većina institucija BiH povećala troškove: Trebaju više novca za zapošljavanje, putovanja, vozila, namještaj

Naime, predloženi budžet BiH za ovu godinu je za oko 67,4 miliona KM veći nego prošlogodišnji budžet, ali kada je na snazi privremeno finansiranje, može se trošiti onoliko koliko se trošilo prošle godine i to za iste namjene. Od ovih 67,4 miliona KM, za koliko je predloženi budžet veći nego 2020. godine, oko 31,1 milion KM otpada na rashode, a ostatak na servisiranje vanjskog duga koje je pak neupitno, kako su pojasnili u Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma.

Među ovim sredstvima koja su sada upitna zbog ponašanja stranaka iz RS-a jest i novac namijenjen za popunjavanje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, takozvanog "državnog zatvora".

Bez dodatnih sredstava zasad ostaje IDDEEA koja je planirala više novca nego prošle godine za nabavku materijala za izradu ličnih dokumenata. Više novca planirano je u skladu sa procjenom dinamike izdavanja i zamjene ličnih dokumenata.

Bez budžeta, Granična policija BiH neće moći zaposliti stotinu službenika, kao ni ostale institucije koje su ovo planirale, niti će svi koji idu u penziju moći dobiti otpremnine.

Priliku da dobiju veće plaće, što je bilo predloženo amandmanima na budžet, zasad gube i policajci i vojnici.

VEZANI TEKST - BiH na pragu da izgubi ugled i 1,5 miliona dolara, čeka se iduća sjednica Vijeća ministara

Upitno je i učešće privrednika naše zemlje na Izložbi EXPO 2020 u Dubaiju. Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici zaključilo da će o ovome odlučivati kada se usvoji budžet. Ironija je da je upravo Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji dolazi iz SNSD-a i koji je odlučio bojkotovati rad institucija BiH, upozoravao kako BiH gubi obraz zbog problema sa usvajanjem troškovnika za EXPO, kako joj prijeti pogoršanje odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i svojevrsna kazna od najmanje 1,5 milion dolara.

Privremeno finansiranje gotovo da postaje praksa kada su u pitanju institucije Bosne i Hercegovine. Budžet za prošlu godinu usvojen je krajem jula, a budžet za 2019. godinu usvojen je u decembru te godine. Cijela 2011. godina bila je na privremenom finansiranju.

Sankcija za neusvajanje budžeta nema, ali plaće zato idu redovno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.