open-navfaktor-logo
search
MC Srebrenica
U toku izrada aplikacije za lakši pronalazak grobnog mjesta u Potočarima
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari-Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine rade trenutno na izradi mobilne aplikacije koja će biti dostupna i u desktop verziji posjetiocima Memorijalnog centra te će olakšati pronalazak grobnog mjesta.
07.10.2021. u 13:08
get url
text

- Tim Memorijalnog centra Srebrenica je razvio poseban prijedlog programa 'Gdje su?' čiji je cilj kroz nekoliko različitih aktivnosti osigurati novi segment pristupa posjetiocima Centra, na način da se fokus stavi na identitet ubijenih u genocidu. Glavni cilj projekta je razviti alate koji će olakšati posjetu segmentu mezarja u Memorijalnom centru, kao što je ova aplikacija, za sve osobe koje nisu zainteresovane za ture i obilaske s kustosima, već žele posebnu pažnju posvetiti određenoj osobi, odavanju počasti žrtvama i fokusirati se na segment sakralnog i ličnog u kontekstu posjete Potočarima - rekla je Feni portparol Memorijalnog centra Almasa Salihović.

Dodaje kako ovaj centar kao institucija koju je osnovala država BiH, i koja kroz svoj rad nastoji kreirati nove sadržaje, fokusirane na istraživače i posjetioce Memorijalnog centra, želi osavremeniti ponudu i osigurati pristup informacijama za posjetioce koji su namjenski došli u ovu instituciju, članove porodica i studijske grupe, kako bi lakše pronašli osobe – ukopane na mezarju Memorijalnog centar, ali i saznali više o ličnim pričama pojedinaca - žrtava genocida čija imena stoje na nišanima mezarja.

Salihović pojašnjava da će posjetioci korištenjem aplikacije lakše pronaći informacije o pokopanim, a ta aplikacija će naredni mjesec biti puštena u rad.

Inače, ove godine hiljade ljudi su posjetile Memorijalni centar, među kojima je veliki broj stranih državljana.

U Memorijalnom centru Potočari dosad je ukopano 6.672 žrtava genocida. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.