open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
U Visokom identificirano 13 bošnjačkih žrtava iz Viteza, među njima i šestero djece, te peteročlana porodica
U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko danas je izvršena identifikacija 13 žrtava proteklog rata, među kojima i pet članova samo jedne porodice.
01.04.2022. u 15:29
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Tako je u Visokom danas zvanično identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955) i Nihade (1959) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Čerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Također su danas članovi porodice zvanično identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao svega petnaest godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina.

Identifikovani su i Osmančević Ramo, rođen 1914. godine u Busovači, Horo Semir rođen 1967. godine u Vitezu, Pezer Abdulah rođen 1938. godine u Lončarima te Zatagić Amel, rođen 1975. godine u Busovači.  

Svi članovi porodice Salkić te braća Čerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, biće ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom mezarju u Vitezu, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.