open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Mostar
Ukinuta presuda suda u Čapljini: Kaplanu i ostalima ponovo će se suditi
Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović i Demir Mahmutćehajić pred Općinskim sudom u Čapljini bili osuđeni na zatvorske kazne zbog nasilnog prekida izbora, a vezano za slučaj prekinutih Općinskih izbora u Stocu u oktobru 2016. godine.
20.06.2022. u 20:10
get url
text

- Žalba optuženih izjavljena po braniteljima optuženih Nakić Alenu i Hadžiomeragić Džemi, advokatima iz Sarajeva, djelomično se uvažava, pobijana presuda se ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje - potvrđeno je iz Kantonalnog suda za Hercegovinainfo.

Prvostepenom presudom Kaplan (SDA), koji je 2016. godine bio kandidat za načelnika općine Stolac uime Inicijative za Stolac je bio kažnjen zatvorskom kaznom od dvije godine, Demir Mahmutčehajić iz SDP-a osuđen je na godinu i četiri mjeseca, dok je Ahmed Ljubović iz SDA osuđen na deset mjeseci zatvora.

VEZANI TEKST - Sjednica Žalbenog vijeća u predmetu "Kaplan i ostali": Tužilac za veće kazne, odbrana ukazuje na nezakonitosti

I Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i odbrana optuženih žalili su se na prvostepenu presudu Općinskog suda u Čapljini iz januara 2020. godine.

Odbrana smatra kako optužnica nije dobro obrazložena niti počiva na važećim zakonskim propisima te da je presuda "puna nezakonitosti", kako se izrazio u obrazloženju žalbe branilac optuženih, advokat Alen Nakić.

On se na žalbenoj sjednici održanoj krajem maja u obraćanju Vijeću pozvao se na ranije presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i jedne presude na Ustavnom sudu BIH gdje je utvrđeno da se za slučaj oko kojeg se vodio upravni postupak ne može voditi nakon toga i krivični.

Pritom je istaknuo novčane kazne koje je optuženima izrekla Centralna izborna komisija BiH, kao i mjeru izbacivanja Salmira Kaplana iz izbornog procesa 2016. godine.

Također, kazao je i kako zakonom nije jasno propisano djelo prekida procesa glasanja te da se i napad na predsjednika Općinske izborne komisije, koji je kasnije smijenjen, ne može okarakterizirati kao napad na službenu osobu.

S druge strane, Tužilštvo HNK smatra kako kazne zatvora trebaju biti veće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.