open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vijeće ministara odlučilo o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za migrante "Lipa"
Vijeće ministara BiH donijelo je danas na vanrednoj sjednici Odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba. 
Nedim Pobrić
21.12.2020. u 15:08
get url
text

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da sa Gradom Bihaćom riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije "Lipa" Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa Gradom Bihaćom, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra "Lipa".

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji "Lipa" koristit će se sredstva osigurana posredstvom donacija. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u "Službenom glasniku BiH". Šatorski kamp "Lipa", kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. 4. 2020. godine, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. 12. 2020. godine boravile 1.272 osobe.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. 10. 2020. godine donijela zaključke kojim je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp "Lipa" bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uslova boravka i funkcionisanja ovog kampa.

Gradsko vijeće Bihaća je 6. 11. 2020. godine dalo saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa.

Vijeće ministara BiH danas nije postiglo konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo sigurnosti BiH da u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom Evropske unije i u saradnji sa nedležnim organima u Bosni i Hercegovini provede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u općini Živinice, kapaciteta 1.000 osoba. Ovaj zaključak će biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.