open-navfaktor-logo
search
Trojka bez dogovora
Zaboravili Busuladžića i Pandžu: NiP bi u Centaru dao ulicu Zukorliću, u SDP-u bi imena po rijekama i cvijeću
Jedna od tema oko koje će se u sarajevskoj općini Centar vjerovatno raspravljati mjesecima, a možda i godinama su nazivi ulica.  
06.11.2022. u 08:30
get url
text

Dženan Mulić, vijećnik Općinskog vijeća Centar, na sjednici krajem oktobra uputio je inicijativu da dvije ulice u općini Centar dobiju naziv po imenima Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića.

- To je moja inicijativa i ostalo sam prepustio komisiji. Kakav će stav komisija zauzeti, vidjet ćemo. Imamo ulice koje nisu numerisane i mislim da ima prostora za nove ulice – rekao je Dženan Mulić koji nije želio komentarisati mijenjanje imena pojedinih ulica.

VEZANI TEKST - Nazivi ulica u Sarajevu: Suprotni stavovi NiP-a i Naše stranke, Haljevac poziva da se za početak pokosi trava

U ovoj sarajevskoj općini već odranije postoje problemi sa nazivima ulica. Naime, na području ove općine postoje ulice Mustafe Busuladžića i Muhameda Pandže, koje se ubrajaju među sporne.

Čelnici sarajevske koalicije "Trojka" definitivno nemaju jedinstven stav po ovom pitanju i promjena naziva ulica bila je aktuelna u nekoliko navrata.

Posljednji put o tome se ponovo govorilo nakon što je Gradsko vijeće Grada Mostara u julu odlučilo da će ukloniti kontroverzne nazive ulica koji su godinama bili predmet spora u Mostaru i izglasano je da će biti izmijenjeni nazivi šest ulica, koje su nosile imena fašista i ustaških aktivista.

I tada su mišljenja vijećnika u općini Centar bila podijeljena i očito je da "Trojka" ni u narednom periodu neće rješavati pitanja o kojima nemaju zajednički stav i probleme će ostavljati za neka "bolja vremena".

- Mislim da imamo puno većih problema koji se tiču života naših građana od naziva ulica. Prioritet treba dati projektima koji će doprinijeti kvalitetu života građana. Nije vrijeme da se bavimo nazivima ulica, a ovo pitanje riješit ćemo na svojim sastancima unutar SDP-a. Ulice možemo nazvati po rijekama, jezerima, cvijeću.. Ja sam SDP-ovka i sve što partija donese na svojim organima, ja ih podržavam – kaže vijećnica Belma Kapo.

Alen Girt iz Naše stranke smatra da nije vrijeme za dodavanje novih ulica dok se ne napravi zvanični okvir i plan.

- Slažem se da treba prvo riješiti trenutne sporne nazive. Ovo trenutno nije uopće primjereno situaciji koju bismo željeli imati. Kod mene nema nikakve dileme kada je riječ o ukidanju ulica Mustafe Busuladžića i Muhameda Pandže. Od toga nećemo odustati kao stranka, a ni ja lično. Niko ko veliča ustaštvo ili fašizam ne bi trebao biti dio naše historije i imati još ulicu - izričit je Girt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.