Nastavljeno suđenje

Zaštićena svjedokinja: Povrede kod Dženana Memića nisu nastale u saobraćajnoj nesreći

Zijad i Alisa Mutap s advokatima
FOTO: ARHIV

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. na Ilidži, zaštićena svjedokinja državnog Tužilaštva je kazala da je vještačenjem utvrđeno kako je smrt nastupila usljed povreda tupog predmeta bez oštrih ivica i da povrede koje je dobio nisu nastale u saobraćajnoj nesreći.

Svjedokinja "M-7" je kazala da je u predmetu stradanja Dženana Memića radila kao službeno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (MUP KS). Kako je rekla, prve informacije o nesreći je dobila nekoliko dana nakog događaja, u prvoj polovini februara 2016. Tada su njene kolege otišle u Klinički centar te razgovarale sa ljekarom koji je kazao da se kod Memića radi o povredama glave i da druge povrede nisu zabilježene.

Nakon nekoliko dana je obavještena da je mladić preminuo i da se najvjerovatnije može raditi o krivičnom djelu ubistvo.

- Mi smo se uključili. Obdukcija je rađena tog dana u prostorijama mrtvačnice na Barama. Tok obdukcije je fotografisan. Ja sam bila prisutna, krim tehničar, doktor Žujo, njegov asistent. Hasan Dupovac je prisustvovao u svojstvu ovlaštenog službenog lica, šefa odsjeka za saobraćajne istrage. Zaključene su opsežne povrede - rekla je ona, dodavši da je način smrt uvrđen udarom tupo tvrdim predmetom.

Govoreći o licu mjesta, svjedokinja je rekla da je bilo vrlo čudno, da kapljice krvi nisu fizički povezane, da je bila lokva krvi i da se ne vide tragovi kočenja.

- Ja i dan danas ne znam čije su kapljice krvi - navela je ona, dodavši da nisu mogli skinuti video nadzor sa obližnjeg hotela usljed nestanka električne energije.

O kasnijm  saznanjima da je Ljubo Seferović priznao krivicu, odnosno da je Memića udario vozilom, svjedokinja je prokomentarisala kako to nije moguće jer povrede koje je Memić imao nisu nastale u saobraćajnoj nesreći, piše BIRN.

Ona je svjedočila na suđenju Zijadu Mutapu, koji je optužen kao organizator grupe, te njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS-a Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, kao članovima grupe, za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Svjedok "M-2" je rekao da je u februaru 2016., po naredbi šefa Dupovca, obavljao radnje odlaskom na mjesto događaja u Veliku Aleju, kako bi obišao širi lokalitet, provjerio nadzorne kamere i da li postoji neko vozilo koje bi moglo biti učesnik nesreće.

- Naišli smo na par lokacija sa video-nadzorom i obavjestili smo Dupovca. On je rekao da idemo dalje da provjeravamo, da nastavimo dalji pregled. Na kolovozu smo uočili nekoliko fragmenata stakla, koje je djelovalo da bi moglo biti od fara (…) Nisam obavljao nikakve dalje radnje u vezi ovog predmeta - kazao je zaštićeni svjedok.

Rekao je da je fragmete stakla, uz službenu zabilješku, dostavio rukovodiocu smjene. Naveo je da je 2018., pozvan u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo kako bi dao izjavu i da mu je tada Dupovac rekao da tu nema ništa sporno, da je sve čisto te da nije sporan njegov odlazak na Aleju, već nečiji drugi.

Kod tužioca Seada Kreštalice je, kako je pojasnio, rekao da ga je Dupovac kontaktirao i da njegov mobitel snima sve razgovore te je tada predao tužiocu audio snimak razgovora.

- Kreštalica je rekao da ne smijem nikome pričati o snimku i ja sam tako postupio - dodao je on.

Svjedok Ervin Šabotić je ispričao da je u februaru 2016. prodavao vozilo "clio" koje je nekoliko mjeseci ranije kupio od sina gazde kod kojeg radi. Prva prodaja mu nije uspjela, jer je izgubio vlasnički list te je sve vrijeme automobil bilo parkirano ispred njegove kuće te da nije voženo.

Navodi da kroz nekoliko dana dolazi momak zvani Edo koji mu je rekao kako će doći da proba auto, kako bi ga kupio. Nekoliko sati kasnije, od Ede saznaje da je policija oduzela vozilo i da treba ići u policiju.

- Nakon sedam dana došli su inspektori, dao sam izjavu u MUP. Išao na poligraf i prošao. Nemam šta da krijem. Isitnu pričam - rekao je Šabotić, dodavši da ne poznaje Dupovca.

Četvrti svjedok "M-9" je rekao da poznaje Šabotića koji je prodavao zelenog "clia" i da ga je izvjesni Edvin-Edo kontaktirao u vezi tog vozila.

- U večernjim satima me obavještava da je automobil oduzet od strane MUP-a, kaže da se nalazi u Marijin Dvoru. Odlazim tamo, srećem Edvina, u kancelariji zatičem Hasana Dupovca, policijskog službenika i svjedoka "M-10". Dupovac me obavještava da je vozilo učestvovalo u nesreći i da gospodin mora doći da da izjavu. Ja sam rekao da neće, jer automobil nije učestvovalo u nesreći - ispričao je svjedok.

Tada je, kako kaže, otišao do vlasnika vozila i rekao mu da ne daje izjave niti da bilo šta potpisuje.

Upitan kako mu je poznat identitet svjedoka "M-10", Šabotić je rekao da je pratio slučaj preko interneta i povezao.

Suđenje će se nastaviti 24. februara.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga