open-navfaktor-logo
search
O Dodikovim najavama
Zlatar, Pejić, Kulenović i Živković: Odbacujemo destruktivne ideje o "razduživanju naroda"
Press konferencija u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća - Građanski pokret za ravnopravnost i Krug 99, povodom najava Milorada Dodika da će sa Draganom Čovićem inicirati "razdruživanje naroda" u Bosni i Hercegovini.
30.10.2020. u 10:40
get url
text

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, kazao je da se obraćaju javnosti povodom inicijative koju je najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, koji kaže da u slučaju da se ne prihvate njegovi zahtjevi u vezi sa promjenom Ustava i Izbornog zakona, da će on sa Draganom Čovićem pozvati na samoopredjeljenje ili razduživanje naroda. 

- Dakle, ponovo besmislene, anticivilizacijske i retrogradne izjave. Niti Dodik kao predsjednik političke stranke, niti Čović, ne predstavljaju nikakve narode i ne mogu predvoditi nikakvo samoopredjeljenje naroda. Postoji druga vizija Bosne i Hercegovine, ona koja se izgradila tokom gotovo hiljagodišnjeg postojanja, a to je Bosna u kojoj svi ljudi bez obzira na vjersku i nacionalni pripadnost vole svoju zemlju i žele da je grade na bazi jednakopravnosti na cijelom teritoriju - rekao je Zlatar. 

Dodao je da ove organizacije imaju zajednički stav u kojem u potpunosti odbacuju bilo kakvo samoopredjeljenje naroda te da predsjednik niti jedne od stranaka ne predstavlja bilo koji narod, već svoju stranku.

- Tražimo od predsjednika i premijera susjednih država da i oni od takvih teza odustanu. Prema Ustavu i zakonima BiH nigdje ne stoji da bilo koji nosilac funkcije predstavlja narode - rekao je Zlatar. 

Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, kazao je da ta organizacija odbacuje sve destruktivne političke izjave čiji su ciljevi i ideje napuštanje jedinstvene Bosne i Hercegovine, njenoh teritorijalnog i državno-ptavnog te istorijskog integriteta.

Na konferenciji za medije su se obratili i Rajko Živković, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća i Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije Krug nezavisnih intelektualaca 99. Oni su također odbacili najave Milorada Dodika.

Konferenciju za medije u cijelosti možete pogledati u videu ispod. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.