open-navfaktor-logo
search
Ramallah
Abbas nakon sastanka s Macronom: Odgovornost za ono što se dešava u Gazi leži na Izraelu
Izrael snosi odgovornost za današnje događaje, a tu odgovornost dijele i svjetske zemlje koje ohrabruju izraelsku okupacionu administraciju da produbi svoju agresivnu praksu, poručio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Ramallahu.
25.10.2023. u 10:18
get url
text

Navodeći da odgovornost za ono što se događa u Palestini leži na Izraelu, Abbas je naglasio da istu odgovornost dijele i države koje ohrabruju Izrael da produbi agresiju.

- Više puta smo upozoravali da će se destruktivna politika i praksa izraelske okupacione administracije, koja se udaljava od mira i preferira vojna i sigurnosna rješenja i pokušava potkopati rješenje o dvije države, nastaviti. Ova situacija može dovesti do regionalnog ili svjetskog rata - poručio je Abbas.

Naveo je da zahtijevaju potpuni prekid vatre, otvaranje sigurnosnog koridora i obezbjeđivanje vode, struje, goriva i drugih potreba, te ponovio da su "protiv raseljavanja Palestinaca sa svoje zemlje i domova i njihove migracije iz Palestine, bilo u Gazi ili na Zapadnoj obali".

Pozvao je strane u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i francuskog kolegu Macrona da odmah zaustave izraelske napade, održe međunarodnu mirovnu konferenciju i prelazak na političko rješenje.

- Pojas Gaze je dio okupirane teritorije. Odbacujemo bilo kakvu djelomičnu ili sigurnosnu orijentirano rješenje u pogledu Gaze. Posvećeni smo sveobuhvatnom političkom rješenju - naglasio je palestinski predsjednik.

Pozvao je na "stvaranje međunarodne koalicije koja će uspostaviti mir".

Macron je naveo da je "30 Francuza ubijeno i povrijeđeno u operaciji koju je Hamas izveo 7. oktobra".

- Ništa ne opravdava terorističko nasilje nigdje - istakao je Macron, koji je izrazio saučešće palestinskom narodu i svim žrtvama vrtloga nasilja koji se dogodio nakon napada koji je pokrenuo Hamas.

Naveo je da rade na oslobađanju zatvorenika koje Hamas drži u Gazi.

- Mi smo u koordinaciji sa našim regionalnim partnerima, posebno Katarom, po ovom pitanju - kazao je francuski predsjednik.

Što se tiče garancije sigurnosti prolaska konvoja, puštanja električne energije i humanitarne pomoći ka Gazi, Macron je naveo da su ova pitanja dobila i neku vrstu prihvatanja od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Rekao je da je razgovarao s izraelskim premijerom Netanyahuom o važnosti pozivanja Izraela na odgovornost i sprečavanje napada doseljenika na Palestince i kažnjavanja onih koji počine zločine nad nedužnim civilima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.