open-navfaktor-logo
search
Nemoralna pozicija
Abbas: Sjedinjene Države su odgovorne za krvoproliće u Pojasu Gaze
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u subotu da su Sjedinjene Države odgovorne za krvoproliće djece u Pojasu Gaze nakon što su stavile veto na rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre na palestinskoj teritoriji na posebnom sastanku Vijeće sigurnosti UN-a.
09.12.2023. u 14:20
get url
text

- Predsjednik je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrijednosti, i smatra Sjedinjene Države odgovornim za krvoproliće palestinske djece, žena i staraca u Pojasu Gaze - navodi u saopćenju Abbasov ured.

Također je pozvao  na hitan prekid rata u Gazi i međunarodnu mirovnu konferenciju kako bi se razradilo trajno političko rješenje koje bi dovelo do uspostave palestinske države.

U intervjuu za Reuters u svom uredu u Ramallahu, Abas (87) je kazao da je sukob između Izraela i Palestinaca općenito dostigao alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i garancije svjetskih sila.

Osim rata Izraela s Hamasom u Gazi, rekao je da su izraelske snage intenzivirale svoje napade posvuda na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protekle godine, dok su doseljenici eskalirali nasilje protiv Palestinaca.

Ponovio je svoju dugogodišnju poziciju u korist pregovora, a ne oružanog otpora kako bi se okončala dugogodišnja okupacija.

- S mirnim otporom. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja koje će štititi svjetske sile za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu - rekao je.

Abas je govorio dok je Izrael pojačao svoje udare na Gazu. Tokom dva mjeseca ratovanja, ubio je više od 17.000 ljudi, ranio 46.000 i prisilio na raseljavanje oko 1,9 miliona ljudi, od kojih se više od polovine sada sklonilo u područjima u centralnoj Gazi ili u blizinu granice s Egiptom, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.