open-navfaktor-logo
search
Poznati servis
AccuWeather objavio prognozu vremena za Evropu: Evo kakva će zima biti na Balkanu
Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu vremena za Evropu.
22.10.2020. u 10:31
get url
text

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomicati prema jugu, a brojne oluje kretat će se nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana, piše index.hr.

- Mislim da će, u poređenju s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije – kazao je Alan Reppert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine.

Oluje u cijeloj regiji

Neki od većih gradova u Evropi, koji bi ove zime mogli doživjeti olujne uvjete uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelonu u Španiji, Nicu i Francuskoj te Rim, Atinu i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji.

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže Tyler Roys, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, mogu potrajati dugo prije nego što se presele iz Španiju u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Iako bi italijanske Alpe mogle završiti s padom snijega ispod normale, bura bi mogla nakupljati snijeg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

Prošle zime na sjeveru Evrope zabilježen je neobično velik broj oluja, koje su obale zatrpali jakim valovima i orkanskim vjetrovima. Međutim, čini se da se to neće ponoviti i ove godine.

Rijetke oluje širom sjeverne Evrope dovest će do problema sa sušom, piše AccuWeather.

- Sjeverna Francuska i posebno zapadna Njemačka tokom proteklih mjeseci bile su sušne, pa suhi uvjeti koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći - rekao je Roys.
Prošla zima bila je jedna od najtoplijih zabilježenih u istočnoj Evropi s vrlo malo prodora snježnih oluja. Moskva je od decembra do februara u prosjeku imala osam stepeni Celzijusa iznad normale.

Iako se to ne očekuje ove godine, ne očekuje se ni vrlo hladna zima.

- U Moskvi će vrijeme biti blizu uobičajenom za zimsko doba godine - rekao je Reppert.

Isto se može reći za veći dio regije, uključujući Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Bjelorusiju i dijelove Ukrajine.

Velika razlika u odnosu na prošlu godinu je što će se u regiji povremeno pojaviti hladni prodori, a zajedno s prodorima hladnog zraka očekuje se i snijeg.

Iznadprosječne temperature

I meteoservis Severe Weather Evrope objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su evropski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tokom zime diljem svijeta bit će iznadprosječne.

U Evropi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura.

Kako piše Severe Weather Europe, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka.

UKMO model najavljuje puno veće temperaturno odstupanje diljem Evrope od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki.

Što se tiče količine padavina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina padavina očekuje nad Skandinavijom.

Američki model također najavljuje da će zima u Evropi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela.

Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Evropi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki diljem kontinenta, piše SWE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.