open-navfaktor-logo
search
Sigurnost hrane
Agencija: Čaj od nane koji je povučen iz Hrvatske nije na bh. tržištu
Sistem Evropske unije za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane (EU RASFF) na svojim stranicama nedavno je objavio da se iz Hrvatske povlači čaj od nane sa sirovinom, lišćem nane, nabavljenom u Srbiji.
09.12.2023. u 14:04
get url
text

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH za Fenu su kazali kako nemaju informaciju da je na bh. tržištu distribuiran navedeni proizvod.

Govoreći o nedavnoj zabrani uvoza mandarina iz Turske, podsjetili su da je zbog povećanog sadržaja pesticida, Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila uvoz 6.800 kilograma mandarina turskog porijekla.

Kako su pojasnili, tokom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, odnosno mandarina, od isporučitelja ''MGD GIDA DIS TICARET'' Mersin iz Turske, izvršeno je službeno uzrokovanje u cilju utvrđivanja ostataka pesticida. Uvoznik u BiH je ''Enna Fruit''.

- Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeni su ostaci pesticida Chlorpyrifos-methyl iznad propisane maksimalne razine ostataka pesticida (0,068mg/kg ± 0,034 mg/kg). MRL za ovaj pesticid je 0,01 mg/kg. Rješenjem fitosanitarnog inspektora, zabranjen je uvoz pošiljke mandarina i naređen povrat pošiljatelju - navedeno je iz Agencije.

Ranije je Federalna uprava za inspekcijske poslove u dva navrata (17. i 28. novembra) obavijestila Agenciju za sigurnost hrane BiH o zabrani uvoza pošiljke mandarina iz Republike Hrvatske zbog utvrđenog prisustva pesticida klorpirifosa.

U prvom slučaju radilo se o ukupnoj količini od 19,197 kilograma s utvrđenim ostacima pesticida od 0,065 mg/kg. U drugom se slučaju radilo o ukupnoj količini od 1,825 kilograma s utvrđenim ostacima pesticida od 0,03 mg/kg. MRL za ovaj pesticid također je 0,01 mg/kg.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH dodaju da je upotreba navedenog pesticida zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

U oba slučaja izvoznik iz Hrvatske je Filip d.o.o. Metković, dok je uvoznik AM EXTRA FRUCTUS d.o.o. Čapljina. Uvozniku je, shodno važećim propisima, naložen povrat spornih pošiljki u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljki ukoliko nije moguć povrat istih, tako da navedene pošiljke ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača u BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na osnovu preporuka Agencije za sigurnost hrane BiH, pored redovnih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

Također, Agencija je obaviještena putem EU RASFF-a o distribuciji spornog proizvoda u BIH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.