open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Šta se događa u Afganistanu i kako su talibani bez borbe preuzeli vlast
Talibani su u ponedjeljak objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države.
18.08.2021. u 12:31
get url
text

Vojni analitičar Nedžad Ahatović u razgovoru za Faktor kaže kako su talibanski uspjesi u Afganistanu desili se zato što vladine snage nisu mogle da zadrže kontrolu nad svojim vojnim i policijskim snagama.

VEZANI TEKST - Talibani objavili da je rat u Afganistanu završen, brojni građani pokušavaju izaći iz države

- Talibani su bukvalno bez borbe preuzeli kontrolu nad više od 50 posto zemlje, a tamo gdje su naišli na organizovan otpor nisu ga mogli savladati bez velikih žrtava. Stanovit broj afganistanskih vojnika je za novac prešao na stranu talibana, a bilo je dosta i dezertiranja i napuštanja vojnih baza i položaja od strane vladinih trupa koje ne žele da se bore i odlaze kućama ili sa skupocjenom vojnom opremom poput borbenih aviona bježe u okolne zemlje. Već je tada bilo jasno da vlada u Kabulu neće izdržati vojni pritisak talibana - kaže on.  

Što se tiče samog povlačenja američkih trupa iz Afganistana, pojašnjava da administracija predsjednika Joe Bidena nije imala izbora.

- Povlačenje američkih trupa iz Afganistana već je bio plan Trumpove administracije koji se trebao realizirati do kraja maja mjeseca 2021. Jedino drugo rješenje je bio nastavak i intenziviranje vojnih operacija, a produženje vojnih operacija u Afganistanu bi američke poreske obveznike koštalo više od 820 milijardi dolara koliko je potrošeno do sada. Dvadesetogodišnje oslanjanje na SAD u svakom smislu je i doprinijelo slomu vlade u Kabulu. Kao što reče predsjednik Biden, Amerika više ne želi da se uvlači u ratove koji nemaju kraja, jer se na taj način crpe resursi, ratom opterećuje i traumatizira socijalna slika Amerike i jačaju američki rivali u globalnom sučeljavanju super sila.

U političkom smislu to je hrabar potez predsjednika Bidena koji će sada trpjeti veliku štetu zbog kolapsa svih prethodnih američkih planova za Afganistan. Mihail Gorbačov je povodom dešavanja u Afganistanu ocijenio da je Amerika učinila istu grešku kao i SSSR 80-tih godina - preuveličavanje i loša definicija geostrategijskih prijetnji i promašeni vojni ciljevi koji nikada nisu redefinirani u skladu sa novim okolnostima - ističe Ahatović. 

VEZANI TEKST - Biden se obratio javnosti nakon dešavanja u Afganistanu: Stojim iza svoje odluke...

Navodi dalje kako za sada podršku talibanima pruža samo Iran.

- Doduše, deklarativno zbog svojih veza sa Rusijom i Kinom, dok su svi ostali zabrinuti razvojem situacije. Sjedinjene Američke Države i zapadni saveznici su zabrinuti zbog kontakata koji talibani imaju sa terorističkim organizacijama. Strahuje se da se Afganistan ponovo ne pretvori u bazu za obuku terorista odakle bi se mogli organizirati veći teroristički napadi kao oni koji su se desili 11. septembra.

Vrlo interesantna je uloga Turske koja se javlja kao posrednik između zapada i talibana što će biti zanimljivo pratiti u narednom periodu. Kina je opet zabrinuta zbog ujgurskih pobunjenika koji zbog represije Pekinga nad tom muslimanskom manjinom jačaju u udaljenim kineskim provincijama, a Rusija zbog terorističkih grupa iz Čečenije i drugih oblasti uz granicu sa Afganistanom, koji će definitivno naći utočište pod okriljem talibanskog režima. U svakom slučaju ako učvrste vlast, jer će se sukobi sigurno nastaviti, talibani će biti u političkom, obavještajnom i vojnom fokusu svih vodećih vojnih sila u svijet - zaključuje Faktorov sagovornik.  
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.