open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ahmedinedžad: Ako Iran, Turska i Saudijska Arabija budu rame uz rame, stvari se mogu potpuno promijeniti
Bivši predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da Iran, Turska i Saudijska Arabija imaju puno više zajedničkih tačaka od pitanja oko kojih se spore.
07.05.2021. u 15:07
get url
text

Poručio je da se stvari u regiji mogu vrlo lako promijeniti ako te tri zemlje budu djelovale jedinstveno i budu rame uz rame. Ahmedinedžad nije odbacio mogućnost kandidovanja na predstojećim predsjedničkim izborima, 18. juna.

Ahmedinedžad, koji je prije aktuelnog predsjednika Hasana Ruhanija u dva mandata obnašao tu funkciju (2005.-2013.), govorio je o aktuelnim dešavanjima u regiji, nuklearnom sporazumu te o predsjedničkim izborima u njegovoj zemlji.

Ističe kako podržava pregovore između Irana i Saudijske Arabije.

- Ako Iran, Turska i Saudijska Arabija budu rame uz rame i djelovali jedinstveno, lice regije će se u potpunosti promijeniti. To se može dogoditi vrlo lako. Između tri zemlje je na desetine puta više zajedničkih tačaka od onih pitanja oko kojih se spore. Ako te zajedničke tačke ojačamo sve će biti lakše - poručio je Ahmedinedžad.

Dodao je kako je, u tom smislu, vrlo značajan i proces iz Astane o sirijskoj krizi koji vode Turska, Iran i Rusija.

- Iran, Turska i Rusija mogu pomoći u uspostavljanju mira u Siriji. Na taj način može prevladati volja sirijskog naroda. Ako narodi i zemlje u regiji mogu biti prijateljski nastrojeni, pojaviće se velika moć. Ne hegemonistička, već moć koja će služiti svjetskom miru - pojasnio je Ahmedinedžad.

Iran i SAD mogu sklopiti nove sporazume

Govoreći o problemima između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ističe kako vlasti nemaju pravo blokirati komunikaciju između naroda, podsjećajući da je tokom svog prvog mandata poslao pismo američkoj administraciji za uspostavljanje direktnih letova na relaciji Teheran-New York.

- Ako postoji problem između Irana i SAD-a, da li to treba biti prepreka u odnosima naroda? Ko i od koga dobija takvo pravo i ovlasti? Ovo je ozbiljno pitanje koje treba postaviti ljudima. Ako se ljudima postavi takvo pitanje, oni će kazati da su za komunikaciju. Jer ljudi imaju pravo da uspostavljaju ekonomske, kulturne, naučne i socijalne veze i da putuju - naveo je.

Smatra kako nema nikakve štete u tome da iz bilo kojeg dijela SAD-a postoje letovi za bilo koji dio Irana, te dodaje kako većina Amerikanaca želi vidjeti Iran, kao što je veliki broj njegovih sugrađana želi posjetiti SAD. Podvlači kako u tome ne vidi nikakav problem, a to bi, prema njegovim riječima, moglo pomoći u rješavanju problema između država.

Teheran i Washington u prošlosti su sarađivali i dogovarali se o raznim pitanjima, a to se, kako je kazao, može dogoditi i sada.

- Iran i SAD mogu sklopiti nove sporazume. Ono što je ključno jeste saradnja zasnovana na pravdi i poštovanju. Ako postoje prijateljstvo i mir, zašto ne. To ne znači da će Iran i SAD sarađivati ​​protiv interesa naroda u regiji. Saradnja ne treba biti protiv bilo koje zemlje ili naroda. Naprimjer, tursko prijateljstvo sa SAD-om nije bilo protiv Irana. Bili smo prijatelji s Turskom, prijatelji smo i danas - rekao je Ahmedinedžad.

Kada je riječ o nuklearnom sporazumu, Ahmedinedžad smatra kako od njega nema koristi za zemlju, da ne može riješiti probleme. Ističe da su se Iran i SAD još više udaljili u posljednjih pet godina kako je potpisan ovaj sporazum.

Kritikuje Vladu Irana

Osvrnuvši se i na predstojeće predsjedničke izbore u Iranu, Ahmedinedžad tvrdi kako vlada Hasana Ruhanija nakon osam godina želi ostvariti dobit iz pregovora u Beču, kako i da se aktuelna administracija, koristeći situaciju pandemije koronavirusa zalaže za odgađanje izbora.

Na pitanje novinara da li razmišlja o kandidaturi na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, Ahmedinedžad nije odbacio takvu mogućnost:

- Još uvijek nisam iznio mišljenje o tome. Sačekat ćemo. Uvijek sam branio prava ljudi. Dizao sam glas kada bih vidio situaciju koja je suprotna nacionalnim interesima i humanitarnim vrijednostima. Izborna atmosfera je vrlo mirna, nikada nije bila takva. Kako će sve biti zavisi od razvoja događaja.

Dotakao se i pandemije COVID-19, iznijevši kritike na račun Vlade Irana zbog, kako je kazao, neadekvatne borbe protiv COVID-19.

- U Iranu ne postoji snažno i kompatibilno upravljanje virusima. Ne koriste se potencijal i mogućnosti zdravstvenog osoblja u zemlji. Naknadno saznajemo da neke stvari i nisu onakve kakve se predstavljaju. Vidimo da se odluke ne donose u koordinaciji. Mislim da nije tako teško uvesti vakcine - poručio je.

Tvrdi kako objavljeni podaci o brojevima slučajeva i preminulih od zaraze COVID-19 nisu realni.

- Smanjuju brojke pa i povećavaju. Također su kazali da su stvarne brojke dva puta veće od objavljenih. Na sceni imamo zanimljivo stanje užasa. Strah slabi imunitet tijela. Jednog dana kažu da vakcine dolaze, sutradan da ih nema. Nekad govore kako je vakcina učinkovita, nekad da se morate pridržavati epidemioloških mjera čak i ako je primite. Ne postoji jasna metoda za stvaranje visokog osjećaja odgovornosti - rekao je.

Istakao je kako je moguće da su iranski zvaničnici primili vakcinu, pa se zbog toga ponašaju potpuno opušteno.

- Ako su objavljene brojke tačne, to bi trebao značiti zemljotres za one koji upravljaju državom. Ako nisu tačne, vrlo je loše dijeliti netačne podatke imajući druge ciljeve - rekao je Ahmedinedžad.

Uputio je kritike i na račun Svjetske zdravstvene organizacije. Iznio je i tvrdnju da postoji mogućnost da je COVID-19 proizveden u političke svrhe.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.