open-navfaktor-logo
search
ZDK
Akademija u povodu Dana državnosti: Patrioti naše zemlje ostali su na nivou slavne tradicije predaka
Današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države
23.11.2018. u 23:13
get url
text

U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je akademija u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uz kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Kamerni simfonijski hor, Ženski hor II gimnazije, Orkestar harmonika Srednje muzičke škole Zenica i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Sabina Kulenović, prigodan govor, uz čestitke građanima povodom Dana državnosti, održao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Istaknuo je da je akademija prilika da se s velikim poštovanjem sjete "svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se tog dana, prije 75 godine okupili u Mrkonjić Gradu, na zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine".

- Ove historijske činjenice su nepobitne jer je ZAVNOBiH djelo i tekovina svih građana Bosne i Hercegovine, čijim se odlukama na nepokolebljiv način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine, multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Značaj ovog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Svojim otporom i hrabrošću, patrioti naše zemlje ostali su na nivou ove slavne tradicije i uspjeli u proteklom ratu sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine - poručio je Galijašević.

Dodaje da se velikim poštovanjem prisjećamo i svih patriota koji su s početkom agresije na međunarodno priznatu državu BiH 1992. godine ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno onih koji su u toj borbi dali i svoje živote.

Izrazio je nadu da će izabrani predstavnici na nedavno održanim izborima imati snage da interese države BiH i njenih građana stave na prvo mjesto.

- Teškoće u organizaciji kompletne strukture vlasti na nivou države, također, ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane. Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, dakle, da ide naprijed, ka integracijama, a ne nazad, ka separaciji i odvajanju - navodi, između ostalog, Galijašević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.