open-navfaktor-logo
search
Borba protiv terorizma
Akar: Od jučer neutralisano 13 terorista PKK-a, uključujući izvršioce napada na tursku vojsku
Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar saopćio je da su turske snage neutralisale najmanje 13 terorista PKK-a, uključujući izvršioce napada u kojem su prethodnog dana turski vojnici pali kao šehidi.
27.11.2022. u 15:33
get url
text

Kao rezultat akcije koju su naši komandosi pokrenuli protiv terorista koji su nakon napada pokušali pobjeći iz regije, neutralisano je 13 terorista, od kojih trojica danas. Među neutralisanim teroristima su i izvršioci napada na turske oružane snage - rekao je Akar tokom posjete turskim jedinicama na granici s Irakom i nastavio:

- Naši šehidi dali su svoje živote pokazavši veliko junaštvo. Naši herojski suborci su stradali, ali su spriječili izdajnički napad terorista i poremetili planove terorista. Osvetili smo krv naših šehida.

Napomenuo je da je od početka operacije "Kandža-katanac" neutralisano 480 terorista.

Akar je na kraju podvukao kako će Turska nastaviti svoju odlučnu borbu protiv terorizma sve dok iz regije ne bude uklonjen i posljednji terorista.

U pratnji Akara u posjeti jedinicama na granici s Irakom bili su i načelnik Generalštaba turske vojske general Yasar Guler, komandant kopnenih snaga general Musa Avsever, komandant mornaričkih snaga admiral Ercument Tatlioglu i komandant zrakoplovnih snaga general Atilla Gulan.

Turska je pokrenula operaciju "Kandža-katanac" u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turskoj.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.