open-navfaktor-logo
search
Proizvođači zabrinuti
Ako umjesto budžeta bude privremeno finansiranje, poljoprivredi u FBiH prijeti kolaps
U Prijedlogu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za poljoprivredni sektor je predviđen veći iznos nego u 2023. godini, ali su u ovoj privrednoj grani uprkos tome zabrinuti. 
24.01.2024. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - Vapaj proizvođača: Bez više novca iz budžeta crno se piše poljoprivredi u BiH, Hrvatska ulaže 700 miliona eura, a mi...

- Iznos za poljoprivredu je povećan za 11 miliona KM, i to je dobro. Međutim, ako se budžet ne usvoji i umjesto njega na snazi bude odluka o privremenom finansiranju, imali bi veliki problem.

Privremeno finansiranje obuhvatilo bi period do kraja marta, a dok bi budžet prošao parlamentarnu i ostalu proceduru došli bi do juna, jula... Poljoprivrednici ne bi mogli mjesecima održavati proizvodnju bez pomoći entitetskih institucija. U tom slučaju poljoprivreda u FBiH bila bi pred gašenjem - upozorava za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Istovremeno, poljoprivrednici su zadovoljni visinom novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u FBiH koji su aplicirali po Modelu ruralnog razvoja i Modelu ostalih vrsta podrški.

Shodno usvojenom Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu" u 2023. godini, poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto.

VEZANI TEKST - Zašto se u TK zasijalo manje pšenice iako je poticaj 1.200 KM po hektaru, šta mljekari traže od Vlade FBiH

To uključuje korisnike koji su aplicirali za kupovinu i nabavku poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, poljoprivredne opreme za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, kupovinu i nabavku rasplodne stoke, ulaganje u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu, podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganje u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

- Ovo je najveći iznos do sada. Ne smijemo biti nezahvalni. Mnogo znači kada poljoprivrednik koji je, recimo, izdvojio 100.000 KM za mehanizaciju dobije povrat sredstava u iznosu od skoro 42 posto - istakao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.