open-navfaktor-logo
search
Edi Rama
Albanski premijer: Bez Erdogana evropski zidovi ne bi mogli izdržati
 Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Turska zemlja koja doprinosi evropskoj i globalnoj sigurnosti.
09.12.2022. u 22:00
get url
text

Rama je prisustvovao Svjetskom forumu TRT 2022. koji je održan u Istanbulu o temi "Oblikovanje budućnosti: neizvjesnosti, realnosti i prilike".

Govoreći na Forumu, Rama je rekao da je uloga Turske u ukrajinsko-ruskom ratu dobar primjer aktivizma "srednje sile", te kako je rat u Ukrajini "prekretnica za evropsku i zapadnu sigurnost".

Ističući da je Turska zemlja koja svojim fleksibilnim i pragmatičnim pristupom doprinosi europskoj i globalnoj sigurnosti, Rama je istaknuo da Turska poduzima inicijative za razvoj snažnih i dobrih partnerstava.

Rama je rekao da je Turska, kao što se moglo i vidjeti, bila i može posredovati u mnogim sporovima u vezi s novim sigurnosnim pitanjima u područjima kao što su energija, opskrba hranom i migracija, kao i tradicionalna sigurnost.

Napominjući da je Turska prevladala problem migracije koji je nastao zbog rata u Siriji, Rama je skrenuo pažnju na ulogu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel u pitanju imigranata.

- Dostojanstvo Evrope ne bi bilo sačuvano bez Angele Merkel, ali bez predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana evropski zidovi ne bi mogli izdržati - poručio je premijer Albanije.

Podvukao je kako Evropa kojoj Turska ne štiti svoja stražnja vrata može biti urušena na užasan način.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.