open-navfaktor-logo
search
Šta radi VTK
Ališković: Teško je očekivati značajniji prodor izvoza iz BiH na treća tržišta
Izvoz iz Bosne i Hercegovine sve više se smanjuje u Evropsku uniju, CEFT-u, EFTU i u zemlje našeg okruženja. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi se izvoz iz BiH trebao fokusirati na ostale zemlje u svijetu izvan Evropske unije koju lagano obuhvata recesija.
12.06.2023. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Ećo: Naši kupci u Evropi već odustaju od narudžbi roba iz BiH, a novih tržišta ni na vidiku

Je li na pomolu još jedna teška godina za naše firme? Da li se problemom smanjenja izvoza bavi i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH). Imamo li šanse da izvozimo u druge zemlje u svijetu, pojasnio je za Faktor Enes Ališković, direktor Agencija za promociju izvoza Bosne i Hercegovine u VTKBiH.

- Privreda u BiH spada u grupu malih ekonomija s ograničenim proizvodnim kapacitetetima, kao i nedovoljnim brojem proizvoda s višom dodanom vrijednošću. U skoro svim sektorima, možemo govoriti da se radi o podugovaračkim izvoznim aranžmanima. Imajući u vidu ovakvu strukturu izvozne ponude, teško je očekivati značajniji prodor na trećim tržištima. Ne smijemo zaboraviti ni faktor udaljenosti i troškove transporta što otežava i umanjuje konkuretnost bh. proizvoda, kao ni visoka carinska opterećenja koja postoje na pojedinim tržištima sa kojima Bosna i Hercegovina nema regulisane sporazume o slobodnoj ili preferencijalnoj trgovini - upozorava Ališković.

Unatoč navedenim poteškoćama, određeni bh. proizvodi pronalaze svoje mjesto i na trećim tržištima, uz podršku i aktivnosti VTKBiH u zemlje golfskog zaljeva, Magreba i zemlje centralne Azije, ističe Aličković.

- To se posebno odnosi na proizvode bh. namjenske insutrije, metalne i elektro industrije, prehrambene insustrije, te drvoprerađivačke industrije. Pozitivni pomaci se ostvaruju i u sektoru turizma. U susretima sa privrednicima iz brojnih zemalja svijeta VTK prenosi našim proizvođačima za koje robe su zainteresovani da uvoze. Odmah o tome obavještavamo naše firme i oni kasnije sklapaju ugovore samostalno i tu se naša aktivnost završava – kaže Ališković.

Radi prevazilaženja navedenih izazova i poboljšanja sveukupne ekonomske saradnje s trećim tržištima, neophodno je raditi na uvođenju inovacija u proizvodne programe u bh. privredi, povećanju konkuretnosti i kapaciteta, te uspostavljanjem adekvatnog regulatornog okvira za preferencijalnu trgovinu s odabranim zemljama, predlaže naš sagovornik. 

- Kao što je poznato, pandemija je prouzrokovala značajne poremećaje u lancima nabavke u međunarodnoj trgovini. Posljednje dvije godine u značajnoj mjeri sve ekonomije posvećuju veću pažnju osiguranju stabilnijih lanaca nabavke uzimajući u obzir i geografsku blizinu i mogućnost pravovremene dostave. U određenoj mjeri dolazi do deglobalizacije svjetske ekonomije. Uzimajući u obzir novonastale okolnosti na međunarodnim tržištima, kao i potencijale ključnih izvoznih sektora bh. privrede, VTK u skladu s interesima i mogućnostima bh. izvoznika, posebnu pažnju posvećuje mogućnosti diverzifikacije izvoznih tržište. Činjenica je da je EU tržište glavno izvozno tržište za bh. proizvode. Međutim, kada govorimo o EU, većina našeg izvoza se ralizira u nekoliko zemalja kao što su Njemačka, Hrvatska, Austrija, Italija i Slovenija. Budući da je sa zemljama EU-a, ali i EFTA-e, već uspostavljena slobodna trgovina, naše aktivnosti usmjeravamo prema drugim zemljama na kojima nisu iskorišteni naši izvozni potencijali, prvenstveno na tržištu skandinavskih zemalja - otkriva Ališković.

Kao primjer, Ališković navodi da je VTK u 2022. godini u skladu s interesom metaloprerađivačkog i elektrosektora organizirala nastup na sajmu Elmia u Švedskoj, gdje je uspostavljen značajan broj novih kontakata bh. firmi sa švedskim i drugim skandinavskim partnerima. Potpisan je i Sporazum s Norveško-bosanskohercegovačkom asocijacijom privrednika, te su zajednički organizirali Poslovni forum norveških i bh. privrednika u BiH, kao i energetski forum Norveška - Zapadni Balkan.

- I u 2023. godini nastavljamo s različitim oblicima promocije izvoza na skandinavskom tržištu kroz sajmove, poslovne delegacije, istraživanje tržišta... Pored aktivnosti na diverzifikaciji nedovoljno iskorištenih potencijala tržišta unutar EU-a, ove godine smo ponovno krenuli sa aktivnostima promocije u Kini, organizirajući nastup vinske industrije i sektora turizma na medjunarodnom sajmu Kina - zemlje Istočne i Centralne Evrope. Također, u zemljama golfskog zaljeva predstavljen je sektor turizma, i održani su B2B susreti tour-operatera. Skupština VTKBiH usvojila srednjoročni plan aktivnosti koji posebnu pažnju posvećuje dodatnom unapređenju internaciolanizacije bh. privrede i diverzifikacije izvoznih tržišta – ističe Ališković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.