open-navfaktor-logo
search
Posjeduju dokaze
Amerika potvrdila da Rusija koristi iranske dronove za napade na Ukrajinu
Sjedinjene Američke Države (SAD) potvrdile su u četvrtak da Rusija koristi iranske vojne bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine.
20.10.2022. u 20:48
get url
text

- Možemo potvrditi da rusko vojno osoblje koje se nalazi na Krimu upravlja iranskim bespilotnim letjelicama, koristeći ih za izvođenje napada širom Ukrajine, uključujući napade na Kijev - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare te nastavio:

- Ocjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i pomagalo Rusiji u ovim operacijama.

Dodao je da je Rusija dobila desetine dronova i da će vjerovatno nastaviti primati dodatne pošiljke u narednom periodu.

- Zabrinuti smo da bi Rusija također mogla tražiti da nabavi napredno konvencionalno oružje od Irana, kao što su rakete zemlja-zemlja koje će se gotovo sigurno koristiti za podršku ratu protiv Ukrajine - kazao je Kirby.

Istakao je da se iransko osoblje koje je raspoređeno na poluostrvo Krim sastoji od "trenera i neke tehničke podrške kako bi se pomoglo Rusima da koriste" bespilotne letjelice koje je isporučio Iran.

Izjava Kirbyja uslijedila je dan nakon što je glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao da SAD posjeduje "obilje dokaza" da Rusija koristi vojne bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napad na Ukrajinu.

- Sjedinjene Američke Države su u julu počele upozoravati da Iran planira prebaciti bespilotne letjelice u Rusiju za upotrebu u ruskom brutalnom ratu protiv Ukrajine, a sada imamo obilje dokaza da se bespilotne letjelice koriste za napade na ukrajinske civile i kritičnu civilnu infrastrukturu - rekao je tada Price.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.