open-navfaktor-logo
search
Šta se desilo 
Arheolozi otkrili 3.000 godina star egipatski grad, ostavljen "kao da je sve bilo jučer"
Grupa arheologa pronašla je najveći drevni grad ikad otkriven u Egiptu, a star je više od 3.000 godina.
15.04.2021. u 10:42
get url
text
Iskopine u Egiptu
Iskopine u Egiptu

Grad pod nazivom "Uspon Atona" otkriven je pod pijeskom na zapadnoj obali Luksora, navodi se u izjavi vodećeg arheologa Zahi Hawass.

Datira iz vremena vladavine kralja Amenhotepa III, koji je vladao Egiptom između 1391. i 1353. godine prije nove ere, navodi se u izjavi.

- Bilo je to najveće administrativno i industrijsko naselje u doba Egipatskog carstva - rekao je Hawass.

Arheolozi su pronašli gradske ulice uz kuće, s netaknutim zidovima visokim do 10 stopa i sobe ispunjene alatkama za svakodnevni život, koje su drevni stanovnici ostavili "kao da je sve bilo jučer", poput prstenova, obojenih grnčarskih posuda, kalupa za izradu amajlija, lonaca i alata za tkanje i izradu metala i stakla, piše CNN.

Tim je također pronašao veliku pekaru, zajedno sa pećnicama i keramičkim posuđem, čija veličina sugerira da je korištena da usluži veliki broj radnika.

Druga otkrića uključuju kostur osobe sahranjene sa rukama ispruženim u stranu i užetom omotanim oko koljena.

Iskopine u Egiptu, Foto:  Dr. Zahi Hawass/Facebook

Lokacija i položaj ovog kostura prilično su neobični, a u toku je još istraga, navodi se u izjavi.

- Otkriće ovog izgubljenog grada drugo je najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona - istakla je Betsy Bryan, profesorica egiptologije na Univerzitetu Johns Hopkins.

Tim arheologa je pronašao natpis koji datira iz 1337. godine prije nove ere, što potvrđuje da je grad bio aktivan za vrijeme vladavine sina Amenhotepa III, Ehnatona.

Historičari vjeruju da je grad napušten, ali razlozi za to ostaju nepoznati, navodi se u izjavi.

- Otkriće izgubljenog grada ne samo da će nam pružiti rijedak uvid u život starih Egipćana u vrijeme kada je Carstvo bilo najbogatije, već će nam pomoći da rasvijetlimo jednu od najvećih misterija povijesti: zašto su Ehnaton i Nefertiti odlučili preseliti se u Amarnu - dodala je Bryan.

Iskopavanjem, započetim u septembru 2020. godine, iskopan je veći dio južnog dijela grada, a arheolozi navode da će se samo daljnjim iskopavanjem otkriti šta se zaista dogodilo prije 3.500 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.