open-navfaktor-logo
search
Talidomidska tragedija
Australija se izvinila žrtvama zbog lijeka koji je unakazio hiljade djece
Australska vlada danas se službeno izvinila žrtvama talidomida, lijeka koji je od 1950. do 1960. uzrokovao deformacije kod hiljada djece širom svijeta. Prodaja tog lijeka bez recepta za jutarnje mučnine kod trudnica i za nesanicu pretvorila se u najveću tragediju izazvanu proizvodima farmaceutske industrije i postala poznata kao "talidomidska tragedija".
29.11.2023. u 13:52
get url
text

- Dugujemo izvinjenje Australcima, žrtvama talidomida, i Australija se danas konačno izvinjava za jedno od najmračnijih poglavlja svoje historije -rekao je premijer Anthony Albanese preživjelima u parlamentu, u povodu 62. godišnjice povlačenja lijeka s tržišta, piše BBC.

 

Oko 150 preživjelih u Australiji prima potporu vlade. Svojevremeno najavljen kao "čudesan lijek", talidomid se prepisivao od 1956. kao sedativ za ublažavanje mučnine kod trudnica.

Lijek njemačke kompanije Grünenthal je od 1957. do 1961. godine koristilo oko pet miliona žena u 50-ak država, iskorišteno je ukupno više od 300 miliona dnevnih doza talidomida u pilulama od 100 miligrama.

Lijek je imao užasavajuć učinak na fetuse i do povlačenja lijeka s tržišta 1961. rođeno je između 10.000 i 20.000 beba s teškim deformacijama, a najčešće su rođene samo s dijelovima ruku, nogu, sa šakama i stopalima direktno pričvršćenim za trup, bez ušiju, s teškim poremećajima unutarnjih organa, izobličenih lica…

Nekoliko desetaka hiljada novorođene djece umrlo je zbog različitih metaboličkih poremećaja. Nije poznat broj abortusa koje su počinile majke u strahu i panici. U Australiji je prvi na uzbunu pozvao doktor ginekolog William McBride 1961., nakon što je kod trudnica koje su uzimale lijek primijetio zaostajanje u razvoju i deformacije ploda.

Skandal s talidomidom dogodio se u mnogim zemljama, ponajviše u Evropi, ali ne i u SAD-u. Frances Kelsey, farmakologinja koja je radila u američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), nije odobrila farmaceutskoj kompaniji Richardson-Merrell stavljanje talidomida na američko tržište. 

Smatrala je da su podaci o sigurnosti talidomida nedovoljni te je tražila dodatna ispitivanja o njegovoj štetnosti. Kelsey je svojim odgovornim oprezom i nepopustljivosti pred zahtjevom farmaceutskih kompanija spriječila talidomidsku tragediju u SAD-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.