open-navfaktor-logo
search
Skandal
Austrijski pukovnik špijunirao za Rusiju, Kurz traži odgovore, Kneissl otkazala posjetu
Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u augustu, otkazala je planiranu posjetu Moskvi zbog tog slučaja
09.11.2018. u 14:32
get url
text

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni oficir decenijama špijunirao za Moskvu, saopćio je zvanični Beč u petak, produžavajući nedavnu listu slučajeva ruskog špijuniranja i pogoršavajući odnose Moskve i nedvosmisleno najbližeg ruskog saveznika u EU.

Austrija je bila među malim brojem članica EU-a koje nisu protjerale ruske diplomate zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Britaniji, a za koje se optužuje Moskva, Rusija negira bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz, koji vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i proruskom Slobodarskom strankom,  izjavio je da je takva odluka donesena u skladu s austrijskom neutralnošću i održavanjem dobrih odnosa sa zemljama s obje strane nekadašnje Čelične zavjese.

Beč je veliki diplomatski centar i dom je za brojne strane zvaničnike.

Kurz je, međutim, pooštrio svoj ton danas, objavljujući kako se vjeruje da je odnedavno penzionirani pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine.

- Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to neće poboljšati odnose između Rusije i Evropske unije - izjavio je on novinarima, ne imenujući osumnjičenog. Slučaj je proslijeđen tužilaštvu i bivši pukovnik je ispitivan.

Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u augustu, otkazala je planiranu posjetu Moskvi zbog tog slučaja. Ona je također pozvala ruskog otpravnika poslova jer je ambasador van zemlje.

- Mi sada tražimo transparentnu informaciju s ruske strane - izjavio je Kurz.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je "neprijatno iznenađen" navodima Beča i da ne zna ništa o penzionisanom oficiru, javile su novinske agencije RIA i Interfax.

Rusija je zauzvrat pozvala austrijskog ambasadora, prenose agencije.

Još nije jasno da li je riječ o izoliranom slučaju, izjavio je ministar odbrane Mario Kunasek, stojeći pokraj Kurza.

Austrija je dobila tu informaciju od savezničke špijunske službe, a oficir je dostavljao informacije od interesa svojim klijentima o sistemima naoružanja i o migraciji u Evropu, dodao je Kunasek, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.