open-navfaktor-logo
search
Branio banku
Austrijski šef diplomatije: Rusija će uvijek ostati bitna za Evropu
Rusija će uvijek ostati bitna za Evropu, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, rekavši kako je drugačije misliti zabluda.
22.03.2023. u 10:56
get url
text

On je također branio drugu najveću banku u zemlji, Raiffeisen Bank International, rekavši da je nerazumno izdvajati zajmodavca za poslovanje u Rusiji, dok su mnoge druge zapadne kompanije učinile isto.

- Misliti da više neće biti Rusije i da se možemo odvojiti u svim oblastima je zabluda - izjavio je Schallenberg Reutersu, dodajući da se, iako će Austrija popustiti veze, to "ne može desiti preko noći".

- Dostojevski i Čajkovski ostaju dio evropske kulture, htjeli mi to ili ne. I dalje će biti naš najveći susjed. Ostat će druga najveća nuklearna sila u svijetu - kazao je.

Austrija, koja se predstavlja kao most između Istoka i Zapada, pretvarajući svoj glavni grad Beč u magnet za ruski novac, također je dio šireg zapadnog saveza koji je sankcionirao Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu. Austrija i dalje uvozi ruski gas iako nastoji da smanji njegove količine u narednim godinama. Neki austrijski zvaničnici nadaju se, međutim, brzom okončanju rata i povratku normalnijim odnosima s Rusijom, tvrde upućeni u situaciju.

Schallenberg je dao svoje komentare nakon što je američka uprava za sankcije ranije ove godine pokrenula istragu o Raiffeisenu u vezi s njegovim poslovanjem vezanim za Rusiju, pojačavajući kontrolu austrijskog zajmodavca. Raiffeisen je duboko usađen u Rusiju i jedna je od jedine dvije strane banke na listi ruske centralne banke od 13 sistemskih institucija, naglašavajući njen značaj za rusku ekonomiju, koja se bori s oštrim zapadnim sankcijama.

Ruska šema za odobravanje odmora za otplatu kredita vojnicima koje se bore u Ukrajini, u kojoj je Raiffeisen učestvovao, također je izazvala oštre kritike investitora. Schallenberg je rekao da je na Austriji da provede sankcije i upro je prstom u druge zapadne banke koje posluju u Rusiji.

- Austrijske kompanije moraju se pridržavati austrijskih pravila, dio kojih su i sankcije Evropske unije. Hajde da budemo realni - 91 posto zapadnih kompanija je još uvijek u Rusiji i rade ono što je razumno: čekanje, zadržavanje, ograđivanje. Postoji dovoljno američkih banaka, jedna pod nazivom Bank of America, koja je prisutna u Rusiji. Nalazi se na listi "ko je ko" zapadnog bankarskog svijeta - kazao je Schallenberg.

Portparol Bank of America je rekao: "Naše aktivnosti su fokusirane na poštovanje svih sankcija."

Schallenberg je izjavio kako se zalaže za provođenje postojećih evropskih sankcija u odnosu na uvođenje daljih mjera.

- To je veoma tupo oružje. Imali smo ogromne pakete sankcija. Dajte im vremena da rade - izjavio je šef austrijske diplomatije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.