open-navfaktor-logo
search
Probijeni rokovi
Autoceste FBiH će naplatiti penale firmama iz Azerbejdžana i Kine zbog kašnjenja radova na mostu Počitelj
Javno preduzeće Autoceste FBiH će prvi put obračunati penale, odnosno, ugovorne kazne zbog nepoštivanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru Vc i kazniti izvođače radova iz Azerbejdžana i Kine.
13.01.2023. u 07:45
get url
text

Radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, odnosno, dionice Počitelj - Zvirovići koji je potpisan 20. juna 2019. godine. Izvođač radova je Konzorcij: Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana i Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group iz Kine.

Datum početka ugovora bio je 26. septembar 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje je 900 dana, odnosno, datum završetka radova je bio predviđen za 14. mart 2022. godine, kazali su za Faktor iz Autocesta FBiH i pojasnili:

- Iz opravdanih razloga prvobitni rok završetka radova je produžen za 175 dana, odnosno do 5. septembra 2022. godine. Izvođač radova je tražio dodatno produženje roka do augusta 2023. godine. JP Autoceste FBiH je utvrdilo da je zahtjev za dodatno produženje roka za izvođenje radova neopravdan s obzirom na to da je već bilo određeno produženje roka za 175 dana, a svi radovi na mostu Počitelj su mogli biti završeni u već produženom roku za izvođenje.

Kako je ranije određeno, novi rok za izvođenje radova istekao je 5. septembra 2022. godine. JP Autoceste FBiH je pokrenulo proceduru naplate ugovorne kazne (penala) zbog kašnjenja završetka mosta Počitelj. S obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu s ugovorom obračunat će su penali u iznosu od maksimalno 10 posto od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje maksimalno od skoro 3 miliona i 300 hiljada eura.

Uprava JP Autoceste FBiH od početka mandata insistira na profesionalnom odnosu u toku izvođenja radova odlučno da se ugovorne obaveze moraju poštovati, te će u buduće za sva neopravdana kašnjenja izvođenja radova pokrenuti proceduru naplate kazni (penala) zbog kašnjenja završetka radova prilikom izgradnje autoceste na Koridoru Vc. JP Autoceste FBiH kao investitor izgradnje autoceste na Koridoru Vc je odlučno da izvođači radova moraju poštovati ugovorene rokove, te da će se izvođačima radova obračunavati penali, odnosno, ugovorne kazne zbog neopravdanih kašnjenja prilikom izvođenja radova - pojasnili su iz Autocesta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.