open-navfaktor-logo
search
Počele pripreme
Autoput kroz Tešanj koštat će 182 miliona maraka
U toku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što finansira Općina Tešanj. JP Autoceste FBiH će platiti izgradnju (oko 7 miliona KM), a Općina Tešanj je već platila projekat.
26.11.2021. u 12:06
get url
text
Tešanj autoput
Tešanj autoput

Isprojektovana je regulacija rijeke Tešanjke i to će finansirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke je isprojektovan i to je finansirala Općina Tešanj, najava je da će finansirati JP Autoceste FBiH.

Načelnik Tešnja Suad Huskić i njegov pomoćnik Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi sa generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora Vc kroz općinu Tešanj.

Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja o eksproprijaciji, njih 279, za eksproprijaciju 524 parcela. Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume sa vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je 30 miliona maraka za otkup parcela sa ili bez objekata.

Očekuje se da će se ovaj projekat pokrenuti polovinom 2022. godine. Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona maraka, a planirano je da se izgradi za dvije godine, piše Akta.ba.

Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti finansiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.

Sastanak je također iskorišten da se direktori informišu da postoje određene reakcije sa terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Općina Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizuje tematski sastanak na tu temu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.