open-navfaktor-logo
search
Oboren rekord
Avion British Airwaysa nošen olujom bio brži od zvuka
Avion kompanije British Airways danas je ostvario najbrži let iz New Yorka u London za avione koji lete ispod brzine zvuka.
09.02.2020. u 20:26
get url
text
avion
avion

Boeing 747-436 iz New Yorka je na londonski aerodrom Heathrow stigao za četiri sata, 56 minuta, odnosno 80 minuta prije planiranog dolaska.

Medijska kuća BBC javlja da je avion letio preko Atlanskog okeana doslovno jašući zračnu struju koju je ubrzala oluja Ciara koja je danas pogodila sjeverozapadni dio Evrope. Avion je letio i iznad brzine zvuka, ali zbog brze i povoljne zračne struje nije probijao zvučni zid.

Prema aplikaciji za praćenje aviona “Flightradar24“, to je najbrže prelijetanje okeana za avione koji lete ispod granice brzine zvuka, a za 13 minuta je brži od ranijeg rekorda kojeg je držala kompanija Norwegian.

Unatoč tome što je letio brže od brzine zvuka, avion nije probio zvučni zid jer ga je "gurala" zračna struja velike brzine.

Transatlantski rekord drži nadzvučni Concorde iz inventara British Airwaysa koji je 1996. od Njorka do Londona stigao za dva sata, 52 minute i 59 sekundi, postigavši najveću brzinu od 2.172 kilometara na sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.