open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Bandić: Moj stav je da SBiH nije trebala biti dio većine s "Trojkom", ništa što smo dogovorili nije realizovano
Predsjednik Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić komentarisao je za Faktor istup Elze Gaković iz stranke, ali i djelovanje u Skupštini Kantona Sarajevo.
23.08.2023. u 20:29
get url
text

VEZANI TEKST - Elza Gaković napustila Stranku za BiH, Efendić poručio: Hrani sirotu na svoju sramotu

Elza Gaković, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, napustila je Stranku za Bosnu i Hercegovinu nešto više od mjesec dana kako je isto uradila i Admela Hodžić, kolegica iz skupštinske klupe. 

Kako je naveo Bandić, nakon istupa Hodžić, organizovan je sastanak.

- Nedavno smo imali jedan sastanak, prije nekih 20 dana. Klub se sastao, zajedno sa predsjednikom stranke, na temu da li postoji neki razlog, motiv, osnov koji bi možda opredijelio još nekog od zastupnika na čin poput kolegice Hodžić. Svi su rekli da nemaju razloga za to, da im je to pitanje bilo iznenađujuće, da su od kolegice Hodžić to i očekivali, ali da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi neko od njih tako postupio - rekao je on.

Kaže kako je sa kolegicom Gaković imao korektan odnos.

- Zbog čega se ona opredijelila na ovo, ja zaista ne znam. Nisam imao nikakvu komunikaciju sa njom od tog sastanka. Tako da sam i ja iznenađen tim istupom. Nažalost, mi živimo u političkom sistemu u kojem je sve moguće. Svi sanjamo o državi bez korupcije, o socijalnoj pravdi. Nažalost, kada dođu ti neki ključni momenti za organizaciju neke vlasti, ali gdje pojedinci odlučuju na bazi nekih, pretpostavljam, interesa, onda se pojave uvijek neki razlozi za napuštanje stranke - ističe Bandić.

Na pitanje kako će dalje SBiH djelovati u Skupštini KS, Bandić odgovara:

- Ja smatram da SBiH nije trebala da uđe u koalicionu većinu. To je moj stav uvijek, ali poštovat ću političke organe i njihove odluke. Moj stav je i bio da nismo trebali ući u koaliciju sa strankama "Trojke". Posebno nakon nekog našeg stava na državnom i federalnom nivou koji nisu prihvatile stranke "Trojke". Oni su jednostavno željeli vlast po svaku cijenu. Njima ništa nije značilo to da li je vlada oktroisana, nametnuta ili nije, da li se obespravljuju neki od konstitutivnih naroda ili ne. Bitne su bile pozicije. Oni su se opredijelili za taj oblik političkog djelovanja, ja mogu da razumijem taj dio, ali mi nismo bili politički subjekat koji je opredijeljen na takvu vrstu političke saranje.

Smatrao je, kaže, da ne treba uopće da budu dio priče sa "Trojkom".

VEZANI TEKST - Bandić o transferima u Skupštini KS: Znamo koji krugovi Trojke "rade" na zastupnicima

- Ni "Trojka" nije od početka prihvatila SBiH sa tim principijelnim stavovima koji su zaista bili na najvišem nivou državotvorni. Nisu nas zanimale pozicije, zanimala nas je država i ustavni poredak, dok su druge političke subjekte zanimale pozicije. Iz tog razloga sam smatrao da SBiH ne treba biti dio te koalicione većine - govori Bandić.

Pokušali su, dodaje, zbog građana da pruzmu odgovornost, da urede KS i donesu neke promjene.

- Nažalost, nismo imali tu mogućnost od koalicionih partnera, nismo bili podržani. Ništa od onog što smo mi dogovorili sa njima nije bilo realizovano. Oni imaju neku svoju priču. Mislim da su i pokazali u kojem pravcu se odvija ta njihova priča. Vidimo da tu nema neke realizacije projekata koji su obećani i da SBiH ne treba biti dio te većine. To je moje mišljenje – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.