open-navfaktor-logo
search
Akcija "Kupa"
Banjalučanin osumnjičen za kompjutersku prevaru, za "otkup" podataka tražio 150.000 eura u bitcoinima
MUP RS-a je u nastavku akcije "Kupa" rasvijetlio kompjutersku prevaru počinjenu prije dvije godine, a za koju je osumnjičen Banjalučanin A. B.
12.10.2023. u 11:55
get url
text

Na teret mu se stavlja više krivičnih djela, odnosno da je instaliranjem kompjuterskog virusa u računarski sistem jedne firme pristupio njihovim podacima, a potom tražio 150.000 eura u bitcoinima, kako bi ih otključao i ne bi javno objavio.

Slučaj je otkrila Jednica za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS-a, koja je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijela izvještaj protiv A. B. za krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, u stjecaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara, iznuda i neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Banjalučanin je osumnjičen da je djela počinio u periodu od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

- Korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo je u zabludu zaposlene jedne firme sa sjedištem u Banjoj Luci. Vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili su i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu - saopćeno je iz MUP-a.

Osumnjičeni je potom od ove firme tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti bitcoin iznos od 150.000 eura.

Policija RS-a je upozorila građane i preduzeća na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

- U slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijaviti najbližoj policijskoj stanici – istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.