open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Banjalučanka optužena za trovanje šefice uoči presude: Nisam željela da je ubijem
Banjalučanka Nina Ninković (57) optužena za pokušaj ubistva šefice Slađane T. u decembru prošle godine u Pedagoškom zavodu u Banjoj Luci, izjavila je danas u završnoj riječi da nije imala namjeru da joj naudi.
24.07.2023. u 15:05
get url
text

U Okužnom sudu Banja Luka danas je završen dokazni postupak u ovom predmetu, a presuda Ninković će biti izrečena u četvrtak.

Ona je danas, u završnoj riječi pred sudskim vijećem, u suzama izjavila da joj "nikada ni u primisli nije bilo da zdravstveno naudi Slađani, a posebno ne da je ubije", tvrdeći da nije imala razloga za to.

Optužnica Ninković tereti da je u periodu od 8. do 21. decembra 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u Banjoj Luci, u namjeri da ubije Slađanu T., u kafu joj sipala otrovnu materiju koja može prouzrokovati smrt.

Tereti se da je prvo u dva navrata u kafu sipala sredstvo koje sadrži natrijev hipoklorit, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje, a koji oštećena nije popila zbog sumnjivog mirisa, da bi 21. decembra 2022. godine u šoljicu kafe koja se nalazila na radnom stolu oštećene stavila prah "mravocid - žoharocid". Sve su snimile kamere koje su postavljene tokom istrage, a snimak je ranije prikazan u sudnici.

- Moje ime, čast i ugled su trajno narušeni. Nestalo je sve ono što sam godinama gradila i stvarala. Danas stojim ovdje bez imena i ugleda. Jako se stidim. U pritvoru sam slušala strašne stvari o tome kako sam pokušala ubistvo… Ni na sekundu nisam imala želju da ubijem Slađanu, želim da i ona to zna. Ja nisam počinila krivično djelo koje mi se stavlja na teret - kazala je Ninković kroz suze.

Na današnjem ročištu svjedočile su neke njene kolege sa kojima je sarađivala na određenim projektima, među kojima su učiteljica iz Mrkonjić Grada Vesna Vučenović i profesor Drago Branković.

Tvrde da je optužena bila profesionalac, predana svoj poslu, te da nije bila konfliktna, ali na pitanje tužioca, izjavili da nisu bili upoznati sa konkrentim odnosima unutar Pedagoškog zavoda RS.

Završne riječi na današnjem ročištu iznijeli su okružni javni tužilac Borislav Čekić, te odbrana optužene.

Tužilac je ocijenio da su u potpunosti dokazani navodi iz optužnice, te zatražio od sudskog vijeća da je osudi u skladu sa zakonom.

Čekić je istakao da je optužena u više navrata oštećenoj u kafu sipala otrovnu materiju, koristeći svaku slobodnu priliku, te su u pretresu njenog stana nađeni paketići "mravocid - žoharodica" što, prema njegovim riječima, ukazuje da je "imala namjeru da nastavi sve dok je ne ubije".

- Bila je svjesna njegove opasnosti, jer je držala u maramici kako bi spriječila dodir sa kožom. Da je htjela samo da joj napakosti, koristila bi druga sredstva, kao na primjer laksativ, biber… Otežavajuće okolnosti su određena vrsta podmuklosti - kazao je tužilac.

Branilac optužene, advokat Aleksandar Jokić je naveo da je za krivično djelo pokušaj ubistva potrebno da umišljaj sadrži svijest i volju.

- Činjenični opis se lakše uklapa uz krivično djelo tjelesna povreda u pokušaju, izazivanje opće opasnosti, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet štetnih proizvoda… Također, sredstvo kojim je, kako tvrdi tužilac, pokušano ubistvo je nepodobno. Nepodoban pokušaj je osnov za oslobađanje od kazne - istakao je Jokić.

Odbrana je ocijenila da nisu dokazani navodi iz optužnice i zatraženo je oslobađanje od optužbe, a smatraju i da su dokazi nezakoniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.