open-navfaktor-logo
search
Oduzet mu telefon
Banjalučki novinar policiji odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni
Novinar "EuroBlica" i portala "Srpskainfo" Nikola Morača saslušan je u Policijskoj upravi Banja Luka u svojstvu osumnjičenog zbog navodne povrede tajnosti postupka.
24.02.2023. u 21:02
get url
text

Policija sumnjiči Moraču za navodno krivično djelo povreda tajnosti istražnog postupka. Od novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjoj Luci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopćeno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon, piše Srpskainfo.

- Nikola Morača je dugogodišnji novinar naše redakcije, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima. Imamo osnova da sumnjamo da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na našeg novinara, te tvrdimo da se radi o otvorenom pritisku na njega, našu redakciju i novinarsku profesiju u RS-u - navode iz redakcije Srpskainfo i dodaju: 

- Redakcija najoštrije osuđuje potez Policijske uprave Banja Luka. Redakcija snažno stoji iza novinara Nikole Morače, kao i iza svih svojih novinara, urednika i ostalih zaposlenih. Pozivamo policiju da obustavi istragu protiv Morače, Trkulje i Lakića i da im se omogući profesionalni novinarski rad. 

Klub novinara Banja Luka traži hitno izjašnjenje MUP-a RS-a i nadležnog tužioca zbog načina na koji je novinar Euroblica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan.

- Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može da ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.