open-navfaktor-logo
search
Kvartalni cjenovnik
Bečarević: Cijene gasa u Bosni i Hercegovini u aprilu trebale bi drastično pasti
Od 1. aprila 2023. godine bit će poznate nove cijene gasa nakon što dobavljač gasa Energoinvest za Bosnu i Hercegovinu i ruski Gazprom potpišu novi ugovor za drugi kvartal ove godine, a Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, smatra da bi gas trebao drastično pojeftiniti.
24.02.2023. u 07:46
get url
text

- Kurs dolara i cijena barela nafte je u padu. Zbog toga nema nikakvog razloga da gas ne bude jeftiniji od 20 do 30 posto. Smatram da će cijena jednog kubnog metra iznositi jednu marku jer postoji prostor da se to uradi – tvrdi Bečarević.

Koje su važeće cijene gasa za domaćinstva, privredu i toplane, pogledajte u tabeli ispod. Podsjećamo, cijena gasa utječe i na cijenu centralnog grijanja u sarajevskim Toplanama.

U Energoinvestu ne žele davati procjene o cijenama gasa u aprilu.

- Početkom aprila ruski Gazprom će, kao što je uobičajeno, izračunati novu cijenu gasa. Postoji tačno utvrđena formula kako se formira nova cijena gasa. Cijena gasa za BiH se utvrđuje četiri puta godišnje i formira se po posebnoj formuli koja uključuje i cijenu nafte na međunarodnim tržištima – kažu iz Energoinvesta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.