open-navfaktor-logo
search
Ubrzanje evropskog puta
Bećirović: Nadam se pozitivnoj odluci o otvorenju pristupnih pregovora
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazio je nadu da će Evropsko vijeće 21. marta donijeti pozitivnu odluku o otvorenju pristupnih pregovora sa BiH te da se ta šansa ne smije propustiti.
06.03.2024. u 19:02
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović odgovorio hoće li pomilovati Fadila Novalića: Još nema ništa, ali ako dođe...

Kazao je to medijima nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU, među kojima su ambasadori Njemačke, Francuske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Irske, Bugarske, Švedske, Rumunije, Poljske, Italije, Grčke, Slovačke, finske, Estonije, Belgije, Češke, Nizozemske i Mađarske povodom predstojeće odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Bećirović smatra da je to bio veoma važan, otvoren i sadržajan sastanak te da im je zahvalio na posvećenom radu i iskrenoj podršci BiH, kao i njihovom ličnom angažmanu da 21. marta bude pozitiva odluka Evropskog vijeća.

Naglasio je da je prisutnima rekao da je dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH 15. decembra bila dobra odluka te da je vrijeme pokazalo da je BiH poslije toga napravila važne i značajne iskorake naprijed.

- Ojačali smo svijest o ubrzanju europskog puta BiH, ali smo i u posljednjoj godini postigli i velike rezultate. Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, u potpunosti smo realizirali sve obaveze, a i Vijeće ministara BiH je bilo puno efikasnije u posljednjoj godini dana - istakao je Bećirović te dodao da je PSBiH postigla bolje rezultate.

Istakao je da je BiH u 2023. godini apsolutno uskladila vanjsku politiku sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Smatra da bi pozitivna odluka Evropskog vijeća o otvorenju pregovora bio ogroman podstrek za BiH, kao i ohrabrenje za sve građane te snažna poruka i cijeloj regiji.

- Put BiH ka punopravnom članstvu u EU nema alternativu. Otvorenje pregovora nije ulazak u EU, već davanje šanse da naše zakonodavstvo uskladimo sa pravnom stečevinom EU. Ovo je važan moment za BiH i može biti pozitivna prekretnica za našu zemlju – poručio je Bećirović.

Tvrdi da više od 80 posto građana BiH želi da bude u EU i da je to obostrani interes.

Smatra da ima prostora za optimizam, te da je prethodnih mjeseci razgovarao sa brojnim čelnicima ključnih evropskih zemalja.

- Put prema EU nije pitanje jedne političke stranke ili pojedinca, već generacijski projekt za sve ljude u BiH - kazao je.

Naglasio je da postoje ozbiljni razlozi zašto BiH treba ubrzati put prema punopravnom članstvu te ih definirao u šest grupa, geopolitički razlozi, zajednički interesi, želja za zajedničkim standardima, komparativna iskustva proširenja EU, svjesnost od opasnosti ruskog malignog uticaja te brojni ekonomsko-politički razlozi.

- Pitanje proširenja EU na zapadni Balkan je važno geopolitičko pitanje. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, počela je nova geopolitička era na svjetskoj sceni i u tim okolnostima EU treba dovršiti proces integracije zemalja zapadnog Balkana - podvukao je.

Član Predsjedništva BiH je zaključio da je geopolitički interes EU stabilna i sigurna BiH, kao garant stabilnost cijele regije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.