open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović pozvao Schmidta da smijeni Dodika
Povodom nezapamćene i brutalne prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da će "policijske stanice u ovom entitetu imati zadatak da izbace (visokog predsavnika, Christiana) Schmidta čim saznaju da se nalazi u RS-u", te da se priprema "uredba o hapšenju i deportaciji Christina Schmidta", oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.
07.09.2023. u 11:10
get url
text

- Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Nakon Dodikove prijetnje da će "opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991.", ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu - naveo je Bećirović, saopćio je njegov Kabinet.

Dodao je da sedmicama i mjesecima upozorava međunarodne i domaće zvaničnike da je u Bosni i Hercegovini na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. Međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope. Suština Dodikove brutalne prijetnje visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode. Ovo nije napad samo na Schmdita. To je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini - zaključuje Bećirović i dodaje:

- Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.