open-navfaktor-logo
search
Američka manekenka
Bella Hadid zbog podrške Palestincima izazvala bijes izraelskog ministra Ben-Gvira
Odbrana palestinskih prava američke manekenke Belle Hadid dovela je do kritika izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, javlja Anadolija.
26.08.2023. u 17:41
get url
text

U intervjuu za izraelski kanal Ben-Gvir je rekao da sigurnost i prava na mobilnost izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali imaju veću težinu od prava Palestinaca.

- Moje pravo, moje žene, moje djece, da lutam putevima Judeje i Samarije važnije je od prava kretanja Arapa - rekao je Ben-Gvir, koristeći biblijski izraz za okupiranu teritoriju.

Hadid je na svom Instagram profilu, gdje ima oko 60 miliona pratilaca, osudila Ben-Gvirove komentare protiv Palestinaca.

- Ni pod kojim okolnostima, ni u jednom trenutku, posebno 2023, jedan život ne bi trebalo smatrati vrijednijim od života drugog, posebno zbog njihove etničke pripadnosti, kulture ili neosnovanog animoziteta - napisala je Hadid.

Manekenka, čiji je otac Palestinac, također je objavila snimak izraelske grupe za ljudska prava B'Tselem na kojem se vidi kako izraelski vojnici u gradu Hebronu na Zapadnoj obali govore jednom stanovniku da Palestincima nije dozvoljeno hodati određenom ulicom jer je ona rezervisana za Jevreje.

- Podsjeća li ovo nekoga na nešto? - napisala je Hadid.

Ben-Gvir je odgovorio u petak tako što je supermodel nazvao "mrziteljem Izraela" i optužio je da je objavila dio intervjua "sa namjerom da se učinim rasističkim i zlim".

Opomene izraelskog ministra već su izazvale široke osude, uključujući i SAD, koje su to označile kao "rasističku retoriku".

Prema procjenama, oko 700.000 izraelskih doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.