open-navfaktor-logo
search
Fiskalni okvir
Bevanda: Nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao kako očekuje da će se ubrzati proces usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te da ukoliko bi to zavisilo samo od Ministarstva finansija i trezora BiH i njega osobno, budžet bi već bio usvojen.
09.02.2020. u 15:32
get url
text

- Mene svi pitaju, naravno, jer sam ministar finansija, ali procedure su takve da prvo dobijemo budžetske zahtjeve, a tek onda kreiramo budžet i šaljemo ga u dalju proceduru usvajanja, prvo Vijeću ministara pa Predsjedništvu BiH i na koncu Parlamentaroj skupštini BiH. Mi smo dugo čekali i da Fiskalno vijeće usvoji Globalni fiskalni okvir za period 2020-2022. godina, a zna se da od toga zavisi koliko je sredstva na raspolaganju institucijama BiH, a potom se radi i dalji plan - pojasnio je Bevanda.

Mi smo, dodao je on, bez obzira na ova kašnjenja, „uradili veliku većinu posla, ali nismo završili jer, jednostavno, ne zavisi sve od nas“.

Kazao je da je budžet dokument koji nije samo finansijske nego i političke prirode i „uvijek izazove određene potrese kada se usvaja, ne samo kod nas nego u svim državama“.

- U svakom slučaju, očekujem da ćemo ovaj proces ubrzati, jer smo na privremenom finansiranju koje nas ograničava u smislu kapitalnih ulaganja - naveo je Bevanda.

Globalnim fiskalnim okvirom predviđeno je povećanje budžeta za 30 miliona KM, a na pitanje zna li se u šta će taj novac biti usmjeren, Bevanda odgovara da se ne zna ništa dok se ne okonča procedura glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Sve do tada je budžet u fazi usvajanja i moguće su promjene. Mi, naravno, planiramo proračun prema zahtjevima budžetskih korisnika i onoga što su njihove realne potrebe, a ne želje. Iznos od 30 miliona KM mnogo je manji nego što su potrebe budžetskih korisnika i svi bi imali neki plan, ali moramo to usmjeriti u ono što je tog trenutka najpotrebnije. Imamo zahtjeva, od  trajnog rješavanja smještaja, nabavke opreme do sidikalnih inicijativa za povećanje plaća. Morate znati da 30 miliona na budžet od skoro milijardu nije iznos koji može napraviti epohalne promjene - istakao je on.

Na pitanje koliko je relano povećanje plaća u institicijama BiH, kazao je da je to realno, što se tiče njegovog ministarstva i njegovog stava, ali "ponovo moram reći da to ne zavisi samo od mene".

- Znači, mi smo na inicijativu više sindikata poslali prijedlog odluke o povećanju osnovice na plaću za 4,5 posto i ta odluka je u Generalnom tajništvu Vijeća ministara, pripremljena je i čeka da se izjasnimo o njoj kada dođe na dnevni red. Što se mene tiče, to se već moglo desiti. Kao što je poznato mi smo sa sindikatima imali sporazum da se ne smanjuje plaća naredne dvije godine, a to se odnosilo na period od 2012. godine i prošlo je, evo, osam godina od tada. Moramo imati u vidu i svoje obaveze i prava zaposlenih i njihovih predstavnika da se zalažu za njihov status - smatra Bevanda.

Po njegovim riječima, javnost se usmjeri samo na primanja funkcinera, a zaboravlja se da povišica više znači vojnicima, policajcima i vozačima, iako to niko ne spominje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji predviđa budžetski inspektorat, usvojen je u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda je kazao kako mu je drago što su zastupnici podržali ovaj zakon u prvom čitanju i nada se da će u daljoj proceduri, u drugom čitanju, shvatiti koliki je značaj ovih izmjena.

Naime, pojasnio je da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH uspostavlja budžetska inspekcija kao sektor u Ministarstvu finansija i trezora i „to bi trebalo da spriječi razne greške i nejasnoće u finansijskom poslovanju i trošenju iz budžeta“.

Dakle, istaknuo je on, ne formira se nova institucija, niti novi organ, već na ovaj način Ministarstvo finansija i trezora uspostavlja mehanizam za dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti.

Ministar je pojasnio da je predviđeno da budžetska inspekcija postupa po prijavama pravnih ili fizičkih lica isključivo za postupanje institucija BiH.

- Takođe, uspostavom ovog tijela ispunjava se obaveza iz Upitnika koji je upućen Evropskoj komisiji, jer samo na nivou BiH do sada ovo tijelo nije formirano dok u oba entiteta već egzistiraju budžetske inspekcije. Mi ćemo na ovaj način unaprijediti procedure raspolaganja javnim sredstvima, uvesti više discipline i odgovornosti i očekujem da to zastupnici podrže u interesu svih nas – naveo je Bevanda.

Već duže vrijeme aktuelna tema je raspodjela prihoda od PDV-a i neke najave o povećanju PDV-a ili uvođenju diferencirane stope.

Upitan o tome, ministar Bevanda kaže da će biti direktan o ovoj temi, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

- Dakle, u proceduri donošenja Zakona o PDV-u ključni je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i to tijelo, na čijem sam čelu, usvojilo je nacrt zakona o PDV-u i time je on već u proceduri. Taj je nacrt ranije upućen entiteskim nadležnim komisijama da se izjasne o tome, što je u skladu s procedurama bila obveza - kaže ministar finansija i trezora BiH.

Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konsultacije, pa tako i ovo, i niko ko je zaintersovana strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije.

Pa, dodaje on, "mediji javljaju svakog dana da je ovo ili ono udruženje iznijelo svoj stav o novom nacrtu zakona, dalo prijedlog da se izmijeni ovo ili ono".

- Znači, kao neko ko je akter ovih dešavanja, kao neko ko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV-u i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopće krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima – pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, svaka promjena koja se tiče prijave i obračuna PDV-a je složen posao za UIO BiH i sve što se radi mora počivati na sveobuhvatnim analizama.

Bevanda ističe da je riječ o sistemu koji se ne može mijenjati preko noći i koji može povući za sobom negativne posljedice ukoliko mu se površno pristupi.

- Zato ja insistiram da se sve temelji na analizama i na europskim iskustvima, a kada zakon dođe pred Vijeće ministara i zastupnike onda ćemo vidjeti koliko će biti prihvatljiv. Za sada, jedina adresa za taj zakon je Upravni odbor UIO BiH, kao i za raspodjelu PDV-a i utvrđivanje koeficijenata, čim se entitetske vlade dogovore, jer su tu obavezu preuzeli na sebe i očekujemo njihov sastanak uskoro - kazao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u razgovoru za Fenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.