open-navfaktor-logo
search
Poljoprivrednici
Bićo o lošem urodu: Ne pamtim ovo od rata naovamo, sve nas je stiglo, samo eto nije bilo zemljotresa
Na području Federacije počela je isplata novčanih podrški za proizvodnju mlijeka za drugi kvartal ove godine, potvrdio je za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.
24.08.2023. u 07:51
get url
text

On se osvrnuo i na ovogodišnje prinose kazavši kako je situacija nikada gora, ali je upozorio kako je neopravdano visoka cijena hljeba i piletine.

- Počela je isplata poticaja za proizvodnju mlijeka, malo se kasni s tim, ali je važno da isplata ide. Što se tiče stanja sa voćem i povrćem, situacija je katastrofalna, nikada gora na terenu! Stradalo je sve.

Žito je najgore prošlo, pšenica, loš kvalitet i prinos je do 50 posto manji. Što se tiče voća, imate dijelova gdje je 100 posto stradalo, gdje ga uopće nema. Sve što je na otvorenom, stradalo je. U zatvorenim prostorima je nešto i ostalo. Bilo je problema i u plastenicima, napale su razne biljne bolesti. Ne pamtim ni ja ni drugi ljudi od rata naovamo da je situacija ikada bila ovakva. Sve nas je stiglo, samo eto nije bilo zemljotresa - priča Bićo.

Upitali smo koliko će se to odraziti na cijene voća i povrća na našem tržištu.

- Mi ne učestvujemo Bog zna šta na kreiranje cijena na našem tržištu. I neprestano upozoravamo. Imamo tako malu proizvodnju da ne možemo ni u čemu učestvovati, da mi nešto kreiramo. Uvozni lobi to kreira, oni to sada mešetare i neke cijene nepravedno podižu. Naprimjer cijenu hljeba. Žito je pojeftinilo, gorivo, a hljeb je i dalje na koronskoj cijeni, kada je nedostajalo žita, kada je transport bio skup - govori Bićo.

U privatnim pekarama hljeb košta 1,80, dvije, dvije i po KM, a ima nekih 400 grama.

- Od jedne kile brašna naprave tri hljeba, a jedna kila pšenice je od 30 do 35 feninga. Brašno je 60 feninga cijena. I cijena piletine je prenapuhana. Stočna hrana je drastično pojeftinila, gorivo, sada će se reći kako je poskupjela radna snaga. Nema to nikakve veze. Na ovolikim cijenama, kilogram filea u ramazanu je bio 15 KM, a stočna hrana je pojeftinila, nemaju nikakve "vadione" - govori Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.