open-navfaktor-logo
search
Država BiH u zapećku
Bićo o olakšicama: Košarac i poljoprivrednici iz RS-a izuzimanjem zemalja CEFTA-e rade za Srbiju
Razorni crv politike i podjela ušao je i među poljoprivredna udruženja u Bosni i Hercegovini.
26.07.2021. u 14:52
get url
text

VEZANI TEKST - Bićo: Hoćemo mjere i za uvoz iz Srbije; Bakajlić: Dodik nam je obećao blokadu usvajanja budžeta

Tako je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača entiteta Republika Srpska Stojan Marinković izjavio je "da bošnjački političari u vlasti na nivou BiH namjerno uništavaju primarnu poljoprivrednu proizvodnju, svjesni da je ona više od 80 posto skoncentrisana u RS-u", prenosi agroportal.ba.

Dodao je da "postoje mehanizmi zaštite domaće proizvodnju bez kršenja međunarodnih ugovora i obaveza, ali da to bošnjački političari ne žele da prihvate". Na njegov nastup reagovao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

- Radi se o pukom politikanstvu poljoprivrednika iz RS-a zbog čega smo mi izašli iz priče o uvođenju zaštitinih mjera. O čemu se radi? Uvođenje carina i prelevmana uvoz roba iz Evropske unije neće donijeti nikakve pozitivne posljedice ukoliko ne budu obuhvaćene i zemlje CEFTA-e.

Jednostavno, stizat će nam roba iz EU-a preko Srbije. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u svom prijedlogu izostavio je zemlje CEFTA-e i to iz samo jednog razloga, štiti ekonomske interese Srbije. Imali smo obećanja da će se to desiti, ali ništa od toga - kaže Bićo za Faktor.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici ogorčeni: Izdalo nas je Vijeće ministara, imamo pitanje za Sattlera, Košarac štiti Srbiju

Naš sagovornik ističe da u tom slučaju u potpunosti podržava predstavnike Bošnjaka u Vijeću ministara BiH.

- Košarac radi za interese Srbije i sada bi to trebalo i zvanično podržati?! Poljoprivrednici iz FBiH zahtijevaju uvrštavanje i zemalja CEFTA-e, informacioni sistem na nivou države i obilježavanje stoke.

Samo na taj način zaštit ćemo na adekvatan način poljoprivrednu proizvodnju u BiH - kategoričan je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.